Thursday, December 18, 2008

By the time this entry is published, I am already on my road trip to Melbourne. The Loved One is finally here!! Can't wait to meet my soulmate, my energy bar, my everything..

Life has been good this past few days, hope it would be much better then.

I am going to have much fun over the weekend, full of excitement for the next 17 days.

Everything seems to be much much better, much much OK.

Hope I'll get back here safe and sound.

Till then, have fun people!!

Monday, December 15, 2008

How does it feel when you found out that the person whom you love and care so much, had been talking rubbish, spreading bad words behind your back, and the worst part is you had been lying straight to your face since like forever, and you totally have no clue about it?

What would you do? What should I do?

Running away from you seems the best thing to do right now. I am truly sorry that I didn’t return your call as if I don't care about you, but I am totally HURT. I thought you are my best friend.

How could you? You were my best friend; you used to be. But now?

Would it be too late to apologize?


Man to man is so unjust
You don't know who to trust
Your worst enemy could be your best friend
And your best friend your worst enemy

(Who the Cap Fit, Bob Marley
)

Thursday, December 11, 2008

How do you continue to love and trust someone when you found out that you don’t even know that person anymore? [taken here]

Friday, November 21, 2008

Tuhan,

Beratnya dugaan ni. Selalu saya cuba jugak bertabah, cuba jugak kuat, tak kira la payah camne pun. Sekarang ni saya mengaku saya kalah. Saya dah tak tau camne saya nak betulkan balik keadaan. Semuanya jadi bertambah teruk.

Tuhan,

Boleh tak bantu saya lari dari semua ni? Hilangkan saya sekejap dari semua ni? Saya rasa gelap tiba-tiba dan masa depan saya dah macam hancur. Saya nak tidur, yang sangat lama. Tolong saya ye Tuhan? Nanti kalau keadaan dah ok, kejut saya balik tau?

Saya rasa sangat kosong dan pecah. Ada tak siapa-siapa yang nak tolong selamatkan saya?

Thursday, November 20, 2008


"At this moment there are 6,470,818,671 people in the world. Some are running scared. Some are coming home. Some tell lies to make it through the day. Others are just now facing the truth. Some are evil men, at war with good. And some are good, struggling with evil. Six billion people in the world. Six billion souls. And sometimes, all you need is one."
And I believe that I had finally found that someone; the one whose soul is mine.

Wednesday, November 19, 2008

I am going to sit for the first paper of final exam in less than two hours. Wish me luck, people!

Tuhan, hopefully everything will be fine and this would be the last.

Bantu saya, ye?

Saturday, November 15, 2008

As I was browsing around the net, I came onto this blog which bring tears to my eyes. Sumpah nangis tengok video ni.




I kept on asking myself, will I do the same if I have such a special kid of my own? The truth is Dick Hoyt is one cool father who love his son unconditionally, even when the doctors gave such an 'intelligent' advice to put their son away as he'd be a vegetable of his life. Fortunately, Dick Hoyt finally proved them wrong as his son, Rick Hoyt turned out to be as normal as other human being could be, and the way they both participated and competed in all those marathon, triathlon and other athletic endeavors were simply overwhelming.

I believe Ayah would do the same if I were born that way, and I know Ayah would love me unconditionally, no matter how miserable my life is and how annoying I could be at times. I am so proud, and would always be proud to be the oldest daughter of Mohamad Radzi Mohamed Isa, and no, I won't trade him for anything or everything in this world as he was and he still is the best dad Allah had ever give me.

Ayah, Happy 59th Birthday. Adik will always love you, and I won't give up, as I promised you before, as long as you are still there for me, with your love and support, as long as you still have your faith in me, even when I already lost one. I won't let you down. Ever.

Tuesday, November 11, 2008

tuhan itu ada, tuhan itu satu

Semalam berborak panjang dengan seorang kawan yang berkongsi tarikh lahir sama, kawan yang dikenali sejak lebih tujuh tahun lalu. Dia ada kekasih, hampir enam tahun bercinta, tapi kerana kesilapan tak disengajakan, meminta sedikit ruang untuk menenangkan hati dan fikiran, untuk memikirkan kembali hala tuju hubungan yang lama terjalin, dia ditinggalkan sekelip mata, tanpa sebarang alasan yang boleh diterimapakai. Puas pujuk rayu, minta ampun maaf, menangis meraung mengharapkan belas dan kasih, tapi sang pujaan hati buat keras kepala, terus berkeras mahu putuskan hubungan. Hanya kerana kekeliruan komunikasi, hubungan yang dah terjalin lama, habis terus, hancur lebur meninggalkan kepedihan tak terhingga.

Dia mula persoalkan, adilkah semuanya? Selama menjalinkan hubungan dia yang banyak berkorban wang ringgit, masa, tenaga, perasaan. Sang kekasih hanya tahu ambil jalan mudah, minyak kereta pun diisi dengan kad kredit milik si kawan. Malah dah putus pun konon setuju nak berkawan, tapi kad kredit dalam pegangan dia, dijoli sakan. Sudahnya, diam-diam mula mengasingkan diri, cuba pergi menjauh, tinggal segenap beban untuk dipikul, hutang menggunung nak diselesaikan. Lelaki jenis apa terlalu pondan menggunakan segala kemudahan diberikan si kekasih, lepas tu lari dari tanggungjawab melangsaikan hutang. Aneh. Jelik. Jijik.

Si kawan yang derita makin dirundung malang. Menangis meraung bagai nak gila. Puas dipujuk, diberi kata semangat tapi hidup dia macam dah hilang punca. Kesian. Simpati. Berkongsi sedih dan duka. Melayan kekecewaan hati dia, esak tangis yang tak pernah pergi dari hidup dia. Perlahan dia bangun kutip sisa kekuatan yang masih ada, dia bentuk balik jalan hidup dia. Tuhan tu Maha Kaya, sekarang dengarnya makin murah rezeki, satu persatu kejayaan, kegembiraan datang balik pada dia. Alhamdulillah.

Si lelaki pondan bekas kekasih dengarnya makin kusut. Sudah segala kemewahan ditarik balik, hidup makin sempit, hutang makin berganda, rezeki tak kunjung tiba. Harus dipadan muka? Perlu dicaci nista? Patut diludah muka? Apapun, yang pasti Tuhan itu satu, Tuhan itu ada. Terima kasih Tuhan atas kurnia pada si kawan. Moga dia terus tabah, kuat dan gembira meneruskan kehidupan, dan seharusnya dijodohkan dengan yang lebih layak memilikinya.

Wednesday, November 05, 2008

Status: On hiatus.
Duration: Til GOD know when
Reason(s): Final XM is approaching. Need full concentration as this gonna be the last in history (InsyaAllah), eventhough I am busy hiding myself under the comfy quilt, still required full concentration anyway.
Message: Thanks for dropping by, please come again in a week or two, or much better in a month or two, I'll be back by then. Til then, take care and have fun, people!


Cutie Charlie that we met on the trip from LCCT (Malaysia) to Gold Coast (Australia). Sucha yummy boy, don't you think so? Owh anyway, that was Cik Cherry The Boss' hands, holding him while I took those piccas.

Tuesday, October 28, 2008


Happy Birthday, Bro!

Terima kasih kerana masih setia teguh berdiri memberi sokongan tanpa henti dalam apa jua keadaan tanpa rungutan atau makian kau tetap terbaik tiada tandingan segala jasa dan pertolongan sentiasa kukuh dalam ingatan..

No matter what happen in the near future, you know I love you, don't you?

NoteToMyself: Happy Birthday to Acik Ila, Abang Juan and Newborn Baby Kak Nani.

Sunday, October 26, 2008

Pada hari Ahad lebih kurang tiga minggu yang lalu, saya telah mengikuti rombongan ke Barossa Valley anjuran International Student Centre di universiti saya. Dalam rangka lawatan itu, kami telah dibawa melawat ke tiga buah kawasan pemprosesan wine, termasuklah sebuah kawasan yang dinamakan Château Tanunda yang merupakan sebuah Château yang tertua dan terbesar di Australia. Château ini telah dibina pada tahun 1890 yang menjadi ikon pada Barossa Valley.


Ketika berkunjung ke sini, kami telah ditawarkan untuk mencuba wine secara percuma, tetapi memandangkan 90% dari ahli rombongan kami beragama Islam, kami hanya mengadakan sesi bergambar secara berjemaah. Seperti yang tertera dalam gambar di bawah, bangunan dua tingkat berwarna pink ini merupakan bangunan utama di Château Tanunda.


Untuk makluman pembaca, South Australia, terutamanya Barossa Valley merupakan kawasan pengeluar wine terbaik di Australia dan antara yang terbaik di dunia. Tidak hairanlah jika terdapat beribu pusat pengeluaran wine di sini. Proses penapaian wine biasanya dilakukan di dalam sebuah alat yang dikenali sebagai traditional wooden open ferments yang dapat memuatkan sehingga 3 tan wine dalam satu masa. Gambar di bawah ini menunjukkan saiz mini bagi alat tersebut.


Bangunan di bawah ini juga merupakan sebahagian dari kawasan yang terlibat dalam urusan pemprosesan, pentadbiran dan penjualan produk di Château Tanunda. Sekiranya berkunjung ke sini, wine akan dapat dibeli pada kadar harga lebih murah berbanding harga pasaran. Perlu diingatkan kepada pembaca yang beragama Islam, urusan jual-beli wine adalah HARAM di sisi agama, walaupun sekadar untuk menghadiahkan kepada mereka yang bukan beragama Islam.

Lawatan saya diteruskan ke beberapa buah tempat yang menarik seperti The Big Rocking Horse, Menglers Hill Lookout, Whispering Wall dan Angas Park Fruits Laporan bergambar seterusnya akan disiarkan selepas tamat peperiksaan akhir nanti. Sampai jumpa lagi ya?

Saturday, October 25, 2008

Hai kawan-kawan! Hari ini saya akan membawa anda semua melawat rumah saya. Gambar yang tertera di bawah ini adalah pandangan rumah saya dari sudut sisi sebelah kiri. Seperti yang kawan-kawan dapat lihat di dalam gambar ini, terdapat sebuah bilik utama di bahagian kiri dan sebuah bilik di bahagian kanan. Untuk pengetahuan kawan-kawan semua, bilik di bahagian kanan itu asalnya adalah kawasan ruang tamu yang berpintu kaca, tetapi telah diubahsuai menjadi sebuah bilik yang memuatkan dua orang di dalamnya.


Pandangan dari sudut kanan pula, tertera nombor rumah saya dengan jelasnya. Rumah saya merupakan rumah kedua dari jalan utama. Dalam gambar di bawah, kawan-kawan dapat melihat pintu masuk ke rumah saya yang dipasang jeriji besi berwarna putih di hadapannya. Kebiasaannya, saya menggunakan pintu hadapan ini hanya untuk tetamu yang datang berkunjung, saya pula akan menggunakan pintu di belakang rumah untuk keluar masuk.


Sekarang kita beralih ke bahagian kanan rumah ini. Terdapat pagar kayu yang perlu kawan-kawan lalui untuk masuk ke bahagian belakang rumah ini. Jika kawan-kawan memandu kereta sendiri, sila buka pagar kayu ini untuk meletakkan kenderaan di dalam garaj yang tersedia di belakang rumah saya.


Sebaik sahaja melepasi pagar kayu, kawan-kawan dapat melihat sebuah rumah kecil berpintu hijau. Itu bukan rumah tumpangan ye kawan-kawan, itu adalah garaj yang mampu memuatkan empat buah kereta dalam satu masa. Garaj ini juga dikenali sebagai bilik kurungan yang menjadi bahan ugutan ke atas kanak-kanak nakal yang berkunjung ke rumah ini. Setakat ini, tiada sebarang hidupan pernah tinggal atau sengaja ditinggalkan di dalam garaj ini.


Sekarang tibalah kita di pintu keluar masuk di bahagian belakang rumah. Di sudut kanan di atas pintu ini, kawan-kawan dapat melihat lampu pengesan objek melintas. Sekiranya terdapat sebarang pergerakan objek dalam keadaan gelap, lampu ini akan bersinar dengan terang-benderang. Jika kawan-kawan cuba hendak membuat kejutan dengan kedatangan mengejut di waktu malam, tindakan kawan-kawan pasti akan berakhir dengan kegagalan kerana pastinya kawan-kawan akan kantoi secara terang-terangan.


Owh, lupa pula saya hendak memberitahu tadi. Rumah saya ini terletak berhampiran dengan lapangan terbang, kurang dari sepuluh minit berjalan kaki. Tapi kalau kawan-kawan jalan berlenggang kangkung Mak Limah, belum tentu lagi boleh sampai dalam masa setengah jam. Setiap hari telinga saya akan dihidangkan dengan bunyi kapal terbang yang ingin mendarat. Malah, saya dapat melihat dengan jelas tingkap kapal terbang tersebut semasa ia berada di udara. Saya tak dapat menunjukkan dengan lebih jelas kepada kawan-kawan kerana saya hanya menggunakan kamera telefon bimbit sahaja.


Sekian sahaja kisah mengenai rumah saya. Sekiranya kawan-kawan bercadang mahu berkunjung ke rumah saya, sila maklumkan terlebih dahulu, supaya saya dapat menyediakan hidangan yang enak. Jika tidak, sila bawa sendiri makanan untuk kawan-kawan dan juga ahli rumah ini yang sentiasa dalam keadaan kelaparan. Dengan ini, saya mengalu-alukan kedatangan kawan-kawan dan saya pastinya sentiasa bersedia menerima kunjungan tetamu. Sampai jumpa lagi kawan-kawan. Tata. Titi. Tutu.
Pernah tak terfikir kalau jauh beribu batu dari tanahair sendiri, tiba-tiba dimaklumkan kondisi orang tersayang berada di tahap kritikal, tapi sedar yang bukan mudah untuk pulang berada di sisinya dalam sekelip mata? Haih. Tuhan, buat yang terbaik ye untuk saya, untuk semuanya? Saya penat nak nangis dah. Bantu saya ye?

Banyak sangat perkara menggembirakan saya nak kongsi, tapi macam takut kalau terlebih gembira, entah apa pulak yang jadi nanti. Macam kelakar la bila jadi camni. Tapi takpela, saya nak bertenang sikit, dan bila semuanya pulih, saya akan kembali ceria seperti selalu. Err.. tolong beri ruang sikit, boleh? Terima kasih :)

Friday, October 24, 2008


Can I?

Thursday, October 23, 2008

Tadi siang tertidur lepas solat Asar sementara tunggu waktu nak berbuka. Baru hari pertama buat puasa sunat ni dah letih semacam. Tetiba je dalam dok mamai nak bangun, terasa macam nak makan ABC la pulak. Rasa macam nak panggil Abang kat bilik sebelah mintak tolong belikan ABC kat pekan Sungai Besi. Gagah jugak paksa diri bangun, takut tak sempat nak suruh dia belikan sebelum berbuka nanti. Tapi celik je mata, rasa macam aneh. Bila dah hilang mengantuk, baru tersedar ada kat Adelaide sebenarnya sekarang.

Dalam tidur tadi, tengah mamai, rasa macam ada kat Malaysia lagi je, di hujung puasa tu, mengharapkan dapat ABC untuk bukak puasa. Sedihnya bila sedar yang dah lama tinggalkan bumi Malaysia sebenarnya. Rasa macam nak meraung je kuat-kuat, lempang diri sendiri laju-laju. Haih.

Wednesday, October 22, 2008

Cik yang disayangi,

HAPPY BIRTHDAY!!

Sila bertabah dalam apa jua dugaan yang melanda.
Semoga semuanya akan baik-baik saja.
Peluk cium anda dari jauh.

Tuesday, October 21, 2008

Hari ulang tahun kelahiran Bakal Doktor disambut sederhana di 'Kedai Mangkuk Hayun' The Swinging Bowl of Satay bersama adik-adiknya, The Idea Man and The New Partner in Crime. Semoga beliau diberikan yang terbaik dalam kehidupan, dan berjaya menjadi seorang doktor yang 'berani'kan darah.

Terima kasih kerana menjadi kawan yang terbaik, dalam apa jua kesulitan dan kesenangan.

Monday, October 20, 2008

Maaf. Kehidupan sejak akhir-akhir ni semakin menyesakkan. Ini jalan hidup yang saya pilih, dan harus diteruskan dengan tabah. Tinggal sebulan saja lagi sebelum saya tamatkan pengajian di sini (InsyaAllah). Cuma saya sudah mula kehilangan orang-orang tersayang. Konflik, masalah, salah faham, pertengkaran silih berganti. Saya buntu, kerana hidup saya tetap ceria gembira di sini, cuma masalah mereka yang jauh di tanahair membebani fikiran saya.

Jarang saya luahkan persoalan di hati, tapi bagaimana rasanya ya jika semalam kita gelak tawa ria, tapi hari ini dikejutkan berita dari pakar perubatan, menjangkakan hayat kita cuma tinggal sebulan dua? Memikirkan terlalu banyak perkara yang belum selesai urusannya, bukan saja sesama manusia, malah dengan Tuhan sendiri kadangkala terlupa dari ingatan.

Apakah cara terbaik untuk kita hadapi semua tu? Memikirkan bila-bila masa saja kita boleh dijemput pergi. Meraung menggila mengenang nasib diri? Atau bersiap-sedia untuk kembali ke sisi Sang Pencipta? Atau lebih penting berhibur sepuas hati selagi punya kesempatan? Di sinilah seharusnya kita tepuk dada, tanya iman.

Saya buntu. Tidak tahu apa reaksi terbaik harus diberikan, bila dimaklumkan orang yang sangat saya sayang, dalam keadaan yang agak kritikal sekarang. Dan saya jauh dari tanahair, sedang berperang dengan tugasan dan peperiksaan akhir yang bakal muncul kurang dari sebulan lagi. Mana satu yang harus saya pentingkan sekarang?

Payah, pedih, kecewa rasanya bila kehilangan orang tersayang. Dalam keadaan sekarang, saya seharusnya bersedia untuk menerima berita sedih bila-bila masa saja. Orang yang saya sayang akan pergi meninggalkan saya sekelip mata. Apa yang seharusnya saya lakukan? Saya dah terlalu banyak meminta pada Maha Esa, dan saya tak pernah berhenti berdoa untuk yang terbaik.

Tapi bagaimana pula kalau yang terbaik itu untuk orang tersayang pergi buat selamanya dari hidup saya? Tepatkah cara saya berdoa sebenarnya? Jujurnya setiap hari bangun pagi, pasti saya tertanya, masih ada peluangkah untuk saya bertemu dia nanti? Masih ada ruangkah untuk kami saling bertanya khabar, merindu, menyayangi hubungan yang telah sekian lama terjalin?

Maaf. Ini bukan ruang sepatutnya saya luahkan rasa di hati. Cuma jika yang tersayang membaca catatan saya di sini, sekiranya dia punya kesempatan, terima kasih saya ucapkan di atas segala kekuatan dan ketabahan yang dia pinjamkan pada saya selama ini. Terima kasih juga kerana pernah muncul dalam kehidupan saya, dan memberi kenangan suka duka untuk saya simpan sampai bila-bila.

Yang Maha Pengasih, Maha Pengampun,
Seharusnya berikan yang terbaik untuk dia. Saya akan cuba redha, walau seperit mana pun keadaannya nanti. Keadaan ini juga buat saya semakin kuat untuk terus menetap di bumi asing ini, tanahair sendiri penuh kenangan menyakitkan. Semoga saya terus tabah.

Sunday, October 19, 2008

As I was browsing around, I came across Datin Jangok's blog (is it how you spell it?) and found out that I was tagged. Without further ado, here goes..

Berapa pasang baju raya anda tahun ni dan kaler apekah?
Baju raya saya adalah tidak siap dijahit oleh si tukang jahit yang tidak berdedikasi dan penuh janji manismu itu. Nasib baik saya ada bawa balik extra baju dari ostolia, jadi pakai baju raya tahun lepas saja. Raya pertama berbaju kurung kaler purple, raya kedua berjubah hitam pinjam dari adik saya.

Apakah makanan raya tradisional kegemaran anda?
Adakah sambal goreng jawa dikira tradisional? Walaupun saya takde kaitan dengan salah silah keturunan Jawa, saya sangat suka makanan tersebut. Nasi impit, lemang, rendang, lontong, semua pun saya tak suka.

Apakah biskut raya kegemaran anda?
Tat Nenas, Kuih Sarang Semut versi Mak saya, Biskut Sikat versi Mak Long saya.

Bape banyak duit raya anda dapat n spend untuk bagi kat bebudak?
Almost 5 figures from the one and only Ayah, dan few hundreds from my lovely Mak. Tapi duit dari Ayah telah diconvertkan menjadi AUD, cuma duit dari Mak masih ada dalam purse sebab tak laku pun nak belanja kat sini. Untuk kanak-kanak riang ria di kampung, saya bagi 50sen versi duit Ostolia. Adalah sangat unik duit bersegi-segi begitu, semua kanak-kanak dan juga ibu bapa kanak-kanak pun sangat suka.

Apakah aktiviti malam raya korang?
Balik kampung malam raya, dari KL 1.30am, hujan sangat lebat sepanjang perjalanan, the maximum speed Mak bawak hanyalah 120km/h. Berhenti tidur more than 5 times, di pelbagai pit stop dan setiap kali berhenti melebihi setengah jam. Setelah hujan berhenti, menambah kelajuan sehingga 150km/h - 160km/h. Tapi still it took us 6 hours to reach the destination. Tu la sape suruh pit stops banyak sangat.

Who to tag?
Encik Bajan my darling kekasih gelap sekiranya beliau masih belum ditag yang sama.

Saturday, October 18, 2008

1. They work unusual hours or lots of overtime. Their pay stub does not reflect this.

Gaji tetiap bulan dok serupa tu jugak, tapi bukan main lagi teruk kerja, tengah malam baru sampai rumah.

2. They stay up late or get up after you are in bed to be on the PC.

Konon sambung buat kerja kat rumah la, padahal dok cakap telefon dengan marka, tak pun sakan dok chatting.

3. You notice all the email, including the trash bin, is constantly being deleted.

Punya rajin dok check email, sehari paling koman pun sampai 4-5 kali. Punya baguih. Dedikasi sungguh.

4. The phone bill has unexplained charges or is now paid online by your partner.

Kalau pakai prepaid tu, tak dan habis airtime, dah topup lagi. Setakat topup RM30 tu, sat ja abih dah.

5. You often receive wrong number phone calls by someone of the opposite sex.

Tak dan cakap apa, si pemanggil terus ja tau dah call number yang salah. Cuba orang yang dimaksudkan angkat, dan-dan tak salah nombor dah.

6. Your partner becomes unable to reach at times.

Semedang ja phone low battery, tak pun tertidur kat opis, lagi best bos ajak pi site visit tapi phone tinggal kat opis.

7. They become more unavailable at the office re: meetings, lunches.

Alasan standard, site visit tak abis-abis. Kerja posmen pun ada site visit no.. bukan main hebat.

8. Partners co-workers seem awkward or uncomfortable around you. (They usually know)

Mana yang dah biasa tu, mula la jadi pelik-pelik ja bila jumpa, cakap pun tunduk ja, takut nak angkat muka bertentang mata, kot kena soal jawab, takut kantoi pulak.

9. They have a new cell phone but insist the number is used strictly for business.

Konon opis bagi phone, tak boleh la guna untuk kepentingan peribad. Baik punya menipu. Tapi sakan punya dok layan SMS.

10. Their clothes smell of unfamiliar perfume or cologne.

Tak tau la pi kerja dok peluk makcik cleaner ka, tea lady ka, kot dok bayar duit tol kat jurutol siap melekat bau depa, tak tau la pulak kan? Tapi nampak tak masuk akal ja.

11. They take a sudden interest in helping with the laundry.

Dulu seluar dalam sehelai pun malas nak tonyoh, la ni punya rajin bra pasangan pun tolong cuci sekali.

12. Their mood is irritable and they tend to get angry easily.

Pikir dia punya emo ja eh, kita ni apa? batu? kayu? gila selfish dok buat kelaku macam ni.

13. Your partner often whispers on the phone or hangs up if you are close.

Sanggup pi cakap telefon jauh-jauh, luar bilik tak pun luar rumah terus. Takut sangat orang dengar apa dia cakap.

14. You find birth control pills and your partner has had a vasectomy.

Hat ni lagi pelik. Nak bagi sapa makan pulak ni? Macam boleh mengandung kan?

15. You find condoms and you are on the pill.

Konon prevention is better than cure la? Punya tak mau anak, tak cukup dengan birth control pill, nak jugak la pakai kondom kan? Gila menipu.

16. Your partner stops confiding in you.

Cakap la apa pun, dia selalu ja curious eh. Syak wasangka ada di mana-mana. Tatau pasaipa. Nampak macam kita ja jahat eh.

17. If you confront them about having an affair they become aggressive and overly defensive.

Tanya sket ja dah melenting semacam eh. Dok tengking sampai nak terkeluar anak tekak. Asyik nak hangin ja eh.

18. All intimacy is gone. You no longer share kisses, hugs or say “I love you”

Nak salam cium tangan sebelum pi kerja pun tak dapat dah. Communicate pun benda penting ja. Muka pun rosom ja, payah nak senyum.

19. They act and behave in a guilty manner.

Buat apa pun serba tak kena. Macam nak sorok-sorok benda ja eh.

20. They frequently call to say they will be late.

Standard reason, ada meeting dengan client, pi dinner dengan client, client mana pun tak tau.

21. More time is spent on personal appearance.

Nak keluar rumah ja, bukan main lama lagi bersiap. Dok belek rambut, belek muka, belek baju, serba tak kena.

22. You find new underwear or lingerie they have yet to use.

Tak pakai dah hat getah longgar, bertaik lalat, semua beli baru eh. Sebelum ni ada koyak sket pun dok sarung lagi.

23. They join a gym or start an exercise program.

Tetiba pulak terlebih peduli soal kesihatan, nak grooming segala. Dulu selekeh ja eh. La ni dok try nak get rid perut buncbunc tu. Nampak segak la konon.

24. You stop having sex together or they want to explore more sexual positions.

Alasan standard letih la kat opis sebab kerja banyak, tak pun konon nak buat pembaharuan la, so try la style lain pulak. Mangkuk tingkat betul la.

25. Sex does not last as long but is more frequent. They tend not to reach orgasm or fake it.

Tak mau kantoi dok makan luar kot. Layan jugak la kan padahal kat luar punya sedap dok pulun. Keji sungguh.

26. They have unexplained scratches or marks on their back, neck or chest.

Semedang la alasan berlaga bucu meja la, langgar dinding la, alasan semua tak logik la.

27. Excuses are made such as snoring to sleep in a different room.

Alasan konon. Padahal senang nak berphonesex dengan kekasih baru. Kot sebelum tidur nak berangan saat-saat manis dengan kekasih baru, tak tau la pulak kan.

28. They will pick a fight over something small as an excuse to get out for a while.

Pasal channel TV pun nak bergaduh. Macam budak-budak ja eh. Pastu keluar bukan seminit dua, sampai 3-4 jam. Melampau sungguh.


Wow! Words by words, seems totally true. I could not agree more, could I? I know, I haven't encounter these weirdest things before, but IMHO, the truth simply can't be denied. It might seems that this article is quite biased, focusing on a cheating boify or hubby. But it can be a good guide for you to be aware of any sudden changes of your sleeping partner.

Friday, October 17, 2008

Blog ini telah sekian lama diabaikan, tidak dikemaskini kerana tuannya telah pulang melawat kawasan selama dua minggu. Terdapat beberapa peristiwa yang berjaya dirakamkan dalam kotak ingatan tuannya sepanjang tempoh persembunyian di sebuah lokasi yang tidak misteri. Berikut disenaraikan beberapa fakta, kisah, ceritera tuan blog untuk tatapan bersama.

1. Perjalanan dari Adelaide ke Gold Coast pada pagi 21 September menaiki pesawat Virgin Blue, mengambil masa kira-kira 2 jam. Terdapat sedikit masalah timbul semasa pemeriksaan masuk bagasi sehingga terpaksa menunggu ahli rombongan terulung tiba untuk menumpangkan muatan yang terlebih timbangan ke dalam bagasi beliau.

2. Tiba di Gold Coast, menyimpan beg di peti simpanan, perjalanan diteruskan ke Harbour Town dengan menaiki 3 bas memakan masa 2 jam untuk tiba. Boleh sampai ke Adelaide semula nampaknya. Malangnya, tiada tawaran menarik, hanya berjaya membelikan dua helai baju raya untuk ayah tersayang di butik Colorado.

3. Terus ke Surfers Paradise, membeli cenderamata di Hard Rock Cafe, ahli rombongan terulung ingin membeli belah di DFS Galleria, tapi malangnya tidak beroperasi di hujung minggu. Dengan gaya kecewa, bercadang membungkus makanan untuk berbuka puasa di Restoran Maharani, malang sekali lagi, Haji Nordin sudah mula bercuti raya. Keputusan akhir, membeli Chicken Beryani di Sher e Punjab untuk dimakan ketika berbuka puasa nanti.

4.Terdapat masalah untuk daftar masuk bagasi di kaunter Air Asia X, tetapi berjaya diselesaikan dek kebijaksanaan pakcik yang super kewl di kaunter tersebut. Tepat jam 9.50 malam waktu tempatan, berjaya meninggalkan bumi kangaroo dengan menaiki pesawat D72703 ke LCCT.

5. Tiba di LCCT tepat jam 4.05pagi, selesai urusan di kaunter imigresen, tetapi keluarga tercinta masih belum muncul di tempat kejadian. Menemani teman serumah daftar masuk penerbangan ke Kuching.

6. Selesai urusan, muncul ahli keluarga yang dinantikan. Membawa bekalan Big Mac yang diidamkan sejak sekian lama. Bersahur secara berjemaah di belakang kereta di tempat parkir, sebelum meneruskan perjalanan pulang.

7. Bersolat Subuh sebelum tidur keletihan setelah tidak berjaya melelapkan mata melebihi 10 minit di dalam penerbangan.

8. Dikejutkan dek panggilan telefon oleh ahli rombongan terulung, meminta bantuan untuk ke LowYat membeli barangan komputer sebelum beliau berangkat pulang ke Sabah keesokkan harinya. Bersiap-siap dan baru sedar tinggal keseorangan di rumah. Ada satu lagi kereta tersadai di tempat parkir, tetapi tiada keberanian untuk memandu. Menelefon ayah meminta bantuan hantar ke stesen STAR LRT berdekatan.

9. Membeli-belah dalam keadaan separa sedar dek mengantuk yang melampau. Bandaraya KL penuh sesak dengan orang yang mungkin sudah mula bercuti untuk sambutan Hari Raya yang bakal menjelang tiba. Ahli rombongan terulung membelikan sedozen Big Apple Donuts untuk dibawa pulang ke rumah. Sangat sedap di luar batasan normal, berjaya mengalahkan kesedapan Krispy Kreme yang dimakan di Melbourne dan Sydney. Masih terasa kesedapan Choreo, Duran Duran.

10. Pulang dalam Monorail yang penuh sesak sehingga kemek kotak donut yang dibeli. Sangat panas hati tapi kerana berpuasa maafkan saja. Telah secara tidak sengaja meninggikan suara pada yang mengambil kesempatan menolak dan meraba semasa bersesak menaiki monorel. Maaf, itu yang selalu membuatkan saya benci menaiki pengangkutan awam di Malaysia. Kalaulah semua orang boleh meniru gaya hidup orang tempatan di Australia yang mematuhi peraturan dan bersopan santun menaiki pengangkutan awam, kan bagus.

11. Berbuka puasa buat kali pertama di rumah. Seperti dijangka, mak masak kwey teow kerang kegemaran. Sangat lazat tidak terhingga mengakibatkan kepuasan maksima dan menambah dengan banyak sekali.

Selesai kisah hari pertama di tanahair tercinta. Akan disambung sekiranya dirasakan perlu. Sampai jumpa lagi ya? (",)

Friday, October 10, 2008

Tag ini berpunca dari Aie yang seharusnya dilakukan sebelum tibanya lebaran mulia. Malangnya, disebabkan blog ini terabai sepanjang tempoh melawat kawasan hari tu, baru sekarang dilaksanakan tuntutan beliau. Berikut adalah soalan berserta jawapan yang diperlukan:

Sejak bila saya berpuasa penuh?
Seingat saya, seumur hidup saya tak pernah berpuasa penuh. Ini adalah kerana saya memiliki perut cap ayam, selalu diserang sakit perut yang teruk berguling-guling muka pucat-pucat dan terpaksa berbuka puasa supaya tidak memudaratkan kesihatan diri. Setelah mencapai tahap kedewasaan, lagi la takkan dapat berpuasa penuh. Paling hebat pun tinggal puasa selama sehari je.

Pernah ponteng puasa dan apakah alasannya?
Jawapan seperti tertera di atas. Harap maklum.

Pernah bermain bunga api dan mercun?
Paling hebat main mercun tarik je. Pengalaman ngeri dihalakan mercun das terus ke pergelangan tangan kanan masa zaman kanak-kanak dulu sehingga meninggalkan parut sampai sekarang ni membuatkan saya fobia untuk bermain sebarang mercun.

Juadah apakebenda yang hang suka masa berbuka?
Agar-agar yang mak saya masak, mee goreng yang mak saya masak jugak, cucur udang yang mak saya goreng, kesimpulannya semua masakan mak saya la.

Lagu raya mana yang paling suka?
“Anak muda di rantauan, semuanya pulang ke desa” by Anuar Zain dan Elina
“Ikhlaskan hati mohon kemaafan leburlah dosa di tapak tangan lupakan segala silap dan salah” by Raihan, Nowseeheart, Rem, Ajai

Nak beraya kat mana tahun ini?
Kampung Temelok, Trong, Taiping, Perak dan Kampung Tengah, Trong, Taiping, Perak

Pernah anda bertugas pada hari raya?
Sebagai seorang cashier di Carrefour yang gigih menjalankan tugas di hari raya dengan memakai baju kurung biru berkilat siap dapat duit raya dari customer. Hohoho.

Kenangan paling manis pada hari raya?
Zaman kanak-kanak beraya di rumah lokasi “Pemburu Malam”. Ramai-ramai beratur ambik duit raya sorang seringgit. Masa tu tahap duit raya 50sen kira gila mewah dah. Seringgit tu dah macam sepuluh ringgit je nilai dia.

Disebabkan Tag Raya ni hanya valid sebelum raya, jadi saya tidak akan menyuruh mana-mana pihak untuk menjawab soalan seperti tertera di atas. Sekian dimaklumkan.

Thursday, October 09, 2008

Encik Kekasih Gelap I telah memaksa diri ini untuk mengambil kuiz apekejadahntah dengan hasil keputusan seperti berikut:


You are .exe When given proper orders, you execute them flawlessly.  You're familiar to most, and useful to all.


Adakah ini bermaksud aku perlu menerima arahan yang lengkap dan tepat untuk berfungsi dengan baik dan sempurna tanpa sebarang kesalahan? Benarkah aku dikenali ramai dan berguna pada semua? Kuiz ini sangat aneh, tapi tetap digagahkan juga menjawabnya. Dengan ini aku ingin memaksa semua penggigih berikut untuk turut sama mengambil kuiz ini:

*PinkyWani
*AlongZunaira
*MeanieMean
*ZatiDY

Tuesday, October 07, 2008

Hari bersejarah keputerian seorang pemilik tujuh sepuluh yang dikenali lebih kurang setahun yang lalu melalui tulisan penuh warna warni pelangi di blog comel miliknya. Ucapan telah dilakukan secara langsung melalui panggilan telefon jarak jauh ke kediaman milik keluarganya setelah cubaan menghubungi telefon bimbit sejak pagi hari telah gagal sama sekali. Semoga beliau akan terus emo tabah mengharungi pahit maung onak duri kehidupan dan berjaya menjadi penaung Kelab Kasut Setengah Inci di masa mendatang. Aminnnnnnn. Hihihi.

Selamat Menyambut Hari Keputerian Cik Tujuh Sepuluh. Semoga doa saya dimakbulkan Allah dengan kadar segera. Kalau dah sedia nak kirim kad wangi, silalah minta alamat rumah ye? Hihi. Saya sayang kamu wahai Cik Tujuh Sepuluh, walaupun kamu selalu emo jauh di mata, tapi tetap dekat di hati.

Peluk kamu dari jauh (",)
Selamat kembali ke dunia nyata, bersama pakej lengkap demam + batuk + selsema + sakit kepala + cirit birit + sakit perut berguling-guling. Melawat kawasan selama 2 minggu adalah sangat tidak cukup masa tetapi dapat melihat wajah orang tersayang dari jarak dekat adalah begitu berharga. Blog akan dikemaskini setelah pulih sepenuhnya dari kecederaan teruk. Sesiapa yang teringin membuat amal jariah melalui pemberian duit raya, sila tinggalkan email atau nombor telefon untuk diberikan maklumat akaun si penulis blog. Akhirul kalam, selamat berpuasa enam dan selamat menghabiskan saki-baki raya. Sampai jumpa lagi!

Thursday, September 25, 2008

I have safely arrived in Malaysia at 4 am on Monday morning. Had been busy with 'tugas-tugas surirumah' that I had no chance to get online to update this blog. Anyhow, went to MidValley last few days and had Yoshinoya's Chicken Udon for Iftar. Simpy yummylicious. Still had a long way to go to complete every single wish written in my wishlists. Next would be Shogun buffet at Sunway Pyramid this coming weekend. Gotta sign off, am going to buy Big Apple Donuts for Iftar. KL is simply awesome with super cheap yummy foods. Til then, have fun people!

Sunday, September 21, 2008

Ketika tulisan ini dipaparkan di skrin komputer anda, saya telah selamat berada di dalam pesawat di awangan menuju pulang ke tanahair tercinta. Setelah dua tahun beraya di perantauan, tahun ini saya berpeluang untuk sama-sama meraikan Lebaran yang bakal tiba bersama orang-orang tersayang di Malaysia. Aidilfitri ini juga bakal membuka lembaran baru dalam kehidupan saya.

Harap semua urusan dipermudahkan dan saya pulang kembali ke bumi kangaroo dengan penuh semangat juang untuk menghabiskan kerja tertangguh dan tertunggak sepanjang pemergian saya pulang kepangkuan yang tercinta. I need to recharge and I need my energy bar. And now I am on my way, couldn't hardly wait to be reunited with those I miss terribly.

Hope everything went well. InsyaAllah. Happy Eid 2008 people!

Saturday, September 20, 2008

Tagged by cewek kekasih gelap. Here it goes..

Name 5 people you can think of right off the top of your head. Don't read the questionnaire underneath until you write the names of all 5 people. This is a lot funnier if you write the names randomly. No Cheating!!

no 1 : si kucing
no 2 : man tipu
no 3 : aie gay
no 4 : bajan
no 5 : sarah


Question 1 : How do you meet 1?
di sebuah kolej matrikulasi di utara tanahair yang sangat heaven kerana makanannya murah dan sedap amat.

Question 2 : On the Scale of 1 - 10, how you rate your relationship with no 1??
takde rate sesuai la. infinity boleh?

Question 3 : How long have you known number 4?
ada kot dalam 7-8 tahun.

Question 4 : How do you know number 3?
beliau adalah makhluk tuhan yang paling dibenci semasa sekolah dulu. almost 10 years++ dah kenal beliau.

Question 5 : How do you know number 5 ?
beliau adalah pasangan lesbo ponteng kelas di zaman sekolah dulu. juga telah dikenali almost 10++ years.

Question 6 : A Fact about number 1?
seorang pemain game tegar. bercita-cita menjadi full time gamer. motto hidup beliau: I don't need to "GET A LIFE". I'm a gamer. I have lots of lives.

Question 7 : Who is no 4 going out with?
beliau sangat banyak stok simpanan. sesuai dengan nama diberikan. used to date awek toreh-toreh, sekarang tak tau sape pulak mangsa beliau seterusnya. hohoho.

Question 9 : Would you live with number 3?
hahahahahaha. habis la asyik berjamming in the bathroom je nanti. dan jugak mungkin akan menjadi gila dalam masa yang singkat. it's a big NO-NO darling.

Question 10 : What do you like about no 2?
walaupun dia suka tipu dan he's a cheapskate (baca: more to kedeks sebenarnya), he is totally charming, sangat menjaga solat dan sangat taat pada ibunya. dan sangat caring jugak.

Question 11 : Do you miss number 5?
rindu banget. bila entah mau lepak bersama lagi. dia sekarang jauh di scotland sudah. huhu.

Question 12 : Would you make out with number 4?
ewwwwwwww. macam nak muntah hijau laju-laju. sumbang mahram okeis? mana bleh.

Question 13 : What is your opinion of number 2?
he'll be a good husband to his loving gf in a 5 years time, insyaAllah. maybe dah ada sorang anak pun masa tu.

Question 14 : What is your fave memory with number 5?
naik lrt penuh sesak sampai ke bukit jalil, tengok jaafar onn buat demo masak dalam hujan renyai, kantoikan awek nak pi tengok konsert siti, siap pakai seluar baru tak cabut price tag dalam lrt, banyak lagi malas nak tulis je tapi.

Question 15 : What would you do if number 1 going out with number 2?
uiks. tak bleh. conflict nanti. perbezaan identiti dan minat dan cara berfikir. conflict of interest mungkin.

Question 16 : ever had a long conversation with number 5?
selalu dulu-dulu. sekarang macam busy dan terpisah jauh jadi contact melalui YM kadangkala.

Question 17 : have you ever slept at number 2's house?
nak suruh mak dia penggal kepala?

Question 18 : Do you hang out with number 3 often?
kalau ada kat malaysia, sudah tentu la. tapi dulu2 masa zaman dia single mingle. sekarang mungkin tidak kot. sudah tentu dia berkomitmen dan bertanggungjawab menggembirakan pasangannya. sebaiknya tidak diganggu selalu.

Question 19 : Who do you known the longest?
Sarah dan Aie, sebab sekelas masa sekolah dulu.

Question 20 : How often do you talk to number 1?
Almost everyday, unless dia pengsan atau saya tidur awal.

Question 21 : What about number 2?
Sangat jarang sejak dia kerja dan tamat belajar.

Question 22 : Have you ever thought 3 more than a friend?
ewwwwwwwwww. tak. sumbang mahram nanti. nuff said.

Question 23 : Maybe you want to go out for a date with number 5?
harus! date kelesboan pastinya.

Question 24 : Do you dream about number 2?
mimpi ngarut2 ada la. tapi takde sebarang unsur erotis. harap maklum.

Question 25 : What did number 4 did to you that you never forget?
muncul secara tiba-tiba di kolej masa buat degree dulu. dah hampir tengah malam tapi. semata-mata sebab aku tepon nangis-nangis, terus je muncul. owh terharu. pastu bawak aku pi keluar makan. dia belanja. lagi terharu. hoho.

Question 26 : What have you done to number 1 that he never forget?
banyak. ugut nak tinggal pi kawen dengan orang lain, tapi tak buat jugak. pi curik rokok dia pastu dah kantoi tamau pulang balik. tapi dia lupa dah kot. apa yang dia takkan lupa? tatau la, kena pi tanya dia sendiri.

Question 27 : What is number 3's hobby?
harusla sekarang ni berpeleseran bersama pasangannya. dulu dia suka main game, sekarang tatau dia suka main apa. uiks. macam aneh jawapan ni. sila abaikan.

Question 28 : Who do u want to tag?
cik meanie mean (sila update blog), cik inah, cik zati dy.. sume product adelaide. hehe
Situasi I
Leha bertembung Usop, kawan sekolah rendah berbelas tahun dulu di sebuah pasaraya.
Usop: Hai, awak ni Leha kan? Kenal tak saya, Usop?
Leha: Eh, Usop. Lama tak jumpa kan?
Usop: Tu la. Eh, dah berapa orang hero dengan heroin?
Leha: Ha? Apa awak cakap ni?
Usop: Eh, bukan awak dah kahwin ke?
Leha: Bila masa pulak saya kahwin?
Usop: Rasanya ada kawan bagitau, tengok awak letak gambar kahwin kat Friendster.
Leha: Bila masa pulak saya letak gambar kahwin? Saya single lagi la.
Usop: Owh, mungkin salah orang. Sori ye?
Leha: Hurm, apa-apa je la.
Usop: So, awak belum kahwin la ni? (dalam hati: ada peluang la aku nampaknya)

Situasi II
Minah berborak melalui YM bersama Mamat, rakan yang sudah lama menyepikan diri sejak tamat SPM dulu.
Minah: siapa lagi kawan sekolah dulu yang awak contact?
Mamat: leman, saad, joyah, kiah. ada lagi, tapi tu je yang selalu contact tanya khabar.
Minah: leman yang skema tu ke? dia watpe je sekarang ni?
Mamat: dia dah kerja dekat syarikat gergasi XYZ, gaji pun lumayan.
Minah: dah rezeki dia la tu kan?
Mamat: awak pergi la tackle dia, dia single lagi.
Minah: eh, kenapa pulak tiba-tiba saya nak tackle dia?
Mamat: kenapa? awak dah ada boyfriend ke?
Minah: bukan, saya pun single jugak la. tapi pelik la tetiba je nak tackle dia, contact pun tak.
Mamat: saja je saya cakap camtu. (dalam hati: single ni, ada chance la aku ngorat dia)

Situasi III
Bapa Pah seorang pesara guru yang mengajar di sebuah sekolah di pinggir kota di mana Ali merupakan salah seorang muridnya dulu. Ali menghubungi Pah setelah mendapatkan nombor telefonnya dari Bapa Pah.
Ali: Ramai kawan-kawan sebaya kita ni dah kahwin kan. Awak bila lagi?
Pah: Saya tak terfikir lagi pasal tu, lagipun baru mula kerja kan. Tak stabil pun lagi.
Ali: Tapi takkan takde perancangan kot?
Pah:Banyak lagi benda lain yang saya kena fikir. So, biarlah dulu soal tu.
Ali: Boyfriend awak cakap apa?
Pah: Tak cakap apa pun, sebab saya ni mana ada boyfriend.
Ali: Oh, ingatkan awak ada boyfriend, tu yang saya tanya.
Pah: Awak tanya saya ni, awak tu takde perancangan ke?
Ali: Perancangan tu ada, cuma calon je takde lagi. Ni yang tengah mencari ni. (dalam hati: awak la calon yang saya nak)

Situasi kat atas ni, betul-betul berlaku, cuma nama watak ditukar untuk melindungi identiti sebenar. Aku cuma pelik bila orang yang dah lost contact berbelas tahun dulu, tiba-tiba je muncul terus tanya soalan-soalan peribadi macam ni. Sekarang ni, kalau umur tu dah mencecah 24 tahun dan ke atas, memang akan muncul soalan macam ni ke bila dah lama tak jumpa atau tak contact kawan-kawan lama?

Adakah semua orang terdesak untuk kahwin awal (baca: sebelum 24 tahun) dan sangat aneh sekiranya anda berusia lebih 24 tahun tetapi tiada perancangan untuk berkahwin, malah lebih teruk lagi tanggapan masyarakat jika anda tidak mempunyai calon. Belum lagi sekiranya anda mempunyai teman rapat sejantina dan sering ke sana-sini bersama, pasti ada mulut jahat yang menuduh anda pasangan gay / lesbian.

Hidup ini aneh kan? Manusia spesies ni lagi aneh. Haih.

PS: Nanti balik raya aku kahwin, ok? Lepas tu aku letak gambar dekat friendster dengan hero dan heroin seramai 10 orang, cukup nak buat 2 team basketball. Tapi aku takkan kahwin la dengan Leman yang gaji lumayan kerja dekat syarikat gergasi XYZ tu, dan harap-harap pasni aku tak payah jawab dah soalan 'bila nak kahwin' kan?

Friday, September 19, 2008

Tagged by Encik BuncBunc. Here it goes..

1) What were you doing 5 years ago?

zaman diploma, duduk kolej (baca: saya skema dan selalu pergi aktivit jadi dapat stay kolej padahal saya selalu buat kupon aktviti sendiri sebab setiap hujung minggu saya balik rumah). selalu ngedate di subang parade sebab senang sorang datang dari serdang, sorang dari shah alam. masih melayan band tempatan (baca: butterfingers, john's mistress, disagree, jeopardise, etc) dan selalu bergigs sakan jika berkesempatan. pengajian ditaja JPA dan FAMA jadi tak perlu bayar balik PTPTPU.

2) What were the 5 things on your to do list today?

1. pi uni anta borang intern last summer
2. pi electrical engineering workshop siapkan FYP yang masih terbengkalai
3. merundle cari barang sket
4. kemaskini kotak nak bawak balik raya
5. iftar kat umah kak ee

3) What are 5 snacks that you enjoy?

1. twisties BBQ
2. cheese cake, perasa apa pun boleh, janji halal
3. kerepek pisang, sebab tu suka merepek
4. cadbury black forest
5. cadbury boost or time out

4) What are 5 jobs you've had?

1. Part time cashier di Carrefour
2. Penjual kredit kad Citibank melalui telefon
3. Support staff for ExxonMobil
4. Potato Grader di kilang kentang
5. Intern at Accenture

5) 5 People i want to tag?

No one. Sebab rasa semua orang dah buat je.
Ini saja kenangan yang aku ada pasal kau. Perancangan Tuhan tu dah tersusun cantik, kita je yang tak pernah tahu dan tak pernah sedar. Aku tak boleh berhenti dari bercakap pasal kau, dan rasanya sampai bila-bila pun aku tetap akan ingat kat kau. Eh, kau tau tak, mak aku pun sedih masa aku cerita pasal kau, apa yang jadi kat kau selama ni. Mak aku pun teringat kenangan kita sekolah dulu, kau selalu datang rumah, nak compare result monthly test maths la, tolong angkat makanan ke sekolah masa jamuan la.

Tapi kan, sampai hari ni, setitik air mata pun tak jatuh. Aku pun tak tau mana aku campak semua kesedihan ni. Agaknya dah terkubur terus sekali dengan kematian mengejut kau kot. Harapnya kau tenang di sana, seperti mana tenangnya aku dalam bacaan yaasin yang aku sedekahkan untuk kau.

Mohd Faizal bin Chanmekun, semoga kau ditempatkan bersama mereka yang dirahmati, diberkati dan dilindungi Allah. InsyaAllah masanya akan tiba untuk aku menyusul, cuma bila dan di mana, semuanya perancangan yang di atas sana. Harapnya Allah masih bagi aku peluang untuk capai apa yang aku hajati, sebelum aku dijemput pergi.

Dan kau, walau apa pun keadaan kau sebelum mati, walau apapun cara hidup kau, aku tetap kagumi kau sebagai salah seorang manusia 'brilliant', si cerdik pandai punya otak bijak bestari, yang akan sentiasa kekal dalam ingatan aku ni. Sampai jumpa lagi!

Thursday, September 18, 2008

Baked broccoli in white sauce with creamy cheese is a big TURN ON!










PS: Saya sayang housemate saya juta-juta sebab beliau suka masak sedap-sedap.
Kenapa ye perlu berahsia?
Kenapa ye perlu mengasingkan orang?
Tak boleh ke hidup berkasih sayang?
Maaf, agak tekanan.
Tidak sabar mahu pulang.

Wednesday, September 17, 2008

Ibu: Anak, kalau ada orang telefon, cakap ibu takde ye?
Anak: Ok Ibu.

Telefon Ibu berdering. Anak pantas menjawab.

XXX: Hello. Ibu ada?
Anak: Ibu takde.
XXX: Oh, Ibu pergi mana?
Anak: Ibu takde la.
XXX: Ok, takpe. Terima kasih.

Panggilan tamat.

Anak: Ibu..
Ibu: Ye?
Anak: Ibu berdosa tau ajar Anak menipu.
Ibu: Huh?

Tuesday, September 16, 2008

Dear friend,

We seldom talk or even catching up on each other updates lately, but that doesn't stop me from remembering your special day since I know you for the last 13 years. I'm entirely sure you would not come across this blog, but if you do, here goes the dedication of my wish for you;

Happy Birthday to a mummy to be, Eyani Saffina Jamil

May everything go well for you, hubby and that little munchkin inside, cherish every moment you have, be it happy or sad, for you’ll never know what you’d missed. Enjoy your day, hope it roxxs!

Monday, September 15, 2008

I got the following forwarded email from a friend this morning. Somehow, it is undeniably true (",) Enjoy reading, people!

UPGRADE FROM BOYFRIEND TO HUSBAND

Dear IT Support,

Last year I upgraded from Boyfriend 5.0 to Husband 1.0 and noticed a slow down in the overall performance, particularly in the flower, gifts and jewelery applications that had operated flawlessly under Boyfriend 5.0.

In addition, Husband 1.0 uninstalled many other valuable programs, such as Romance 9.5 and Personal Attention 6.5, but installed undesirable programs such as Formula One 5.0, NBA 3.0 and World Cup 2.0.

And now Conversation 8.0 no longer runs and House Cleaning 2.6 simply crashes the system. I've tried running Nagging 5.3 to fix these problems, but to no avail. What can I do?

Signed,
Desperate Housewife



REPLY

Dear Desperate Housewife,

First keep in mind:
Boyfriend 5.0 is an entertainment package, while Husband 1.0 is an operating system. Try entering the command C:\ I THOUGHT YOU LOVED ME and download Tears 6.2 to install Guilt 3.0. If all works as designed, Husband 1.0 should then automatically run the applications Jewelery 2.0 and Flowers 3.5.

But remember, overuse can cause Husband 1.0 to default to Grumpy Silence 2.5, Happy Hour 7.0 or Late Night Teh Tarik 6.1. Late Night 6.1 is a very bad program that will create SnoringLoudly. wav files. Whatever you do, DO NOT install Mother-in-Law 1.0 or reinstall another Boyfriend program. These are not supported applications and will crash Husband 1.0.

In summary, Husband 1.0 is a great program, but it does have a limited memory and cannot learn new applications quickly. You might consider additional software to improve memory and performance. I personally recommend Hot Tasty Food 3.0 and Tongkat Ali 6.9.

Good Luck,
IT Support

Sunday, September 14, 2008

Tagged by Cik Zati DY. Here goes..

5 tabiat buruk anda time sekolah
  1. suka ponteng kelas add maths dengan sarah. pastu serong lepak bilik guru, konon-konon memberi bantuan kepada yang memerlukan. eh tapi dia yang ajak. blame her then. hihi.
  2. suka datang lambat. sampai kena kaunseling. haih. rumah jauh ma.. kena naik 2 bas tiap-tiap pagi. bukan saja suka tau.
  3. malas basuh kasut. kapur je la kasik cun. tapi kalau ayah tau mesti kena bebel. jadi bertahan seminggu dua je, tetap kena basuh pastu.
  4. balik sekolah mesti serong pi jalan silang. pastu teman sarah pi try baju kat metrojaya sinar kota. selambakatak masuk fitting room dua orang. try punya banyak baju, tapi tak beli sehelai pun.
  5. suka seorang mamat ni, sampai dah tahap stalker. pantang lalu kat kelas dia, mesti nak usha tempat duduk dia. kalau rehat pulak, pi kantin nampak geng dia melepak, mesti tercari-cari dia ada ke tak. setiap kali tu jugak pandangan kami bertembung. apakah sebenarnya dia juga berperasaan yang sama? haha. perasan. akhir tahun beliau conteng perkataan I LOVE YOU di tudung saya. hanya menyedarinya selepas 3 tahun menamatkan sekolah. kelakar je kalau ingat balik.
3 favourite subject anda. kenapa?
  1. Pendidikan Islam. sebab boleh guna teori logik akal sendiri. ayat hafazan pun bleh tibai2 je tulis, mesti lebih kurang je jawapan dia. exam confirm dapat A1. suka ustazah asmah dan masih mengingati ajaran beliau dan her well known "contoh terdekat" sehingga kini. eh, baru perasan la.. semua manusia bernama asmah or asma yang dikenali, mesti comel-comel je saiz mereka kan?
  2. BM, dengan cikgu yang cool. sebab suka prosa klasik kot. dan sangat suka buat rumusan. sangat suka jugak jawab soalan pemahaman. sepanjang form 4 and form 5, paling teruk dapat A2. SPM pulak dah tentu la A1. sangat sayang cikgu yang ajar BM ni. dulu dia law student, entah kenapa tukar profesion jadi cikgu pulak. suami dia pun kacak. eh, takde kaitan pun. haha. satu-satunya kerja rumah yang confirm akan siapkan dan tak pernah miss hantar.
  3. cikgu azmi si pengkacak mengajar Fizik. suka Fizik sebab cikgu kacak, bukan suka belajar pun. keji sungguh.
3 subjek yang anda tidak suka… kenapa?
  1. English, sebab teacher sangat garang. asyik marah-marah dan tengking-tengking je. payah nak tengok dia senyum. sangat stress kalau dia masuk kelas. selalu tunduk je dalam kelas takut kena soal jawab. tapi paper ni jugak la yang akan dapat A time exam. paling teruk pun B kot. eh pernah ke B? tak ingat la.
  2. Sejarah, cikgu Asmahan yang emosi selalu. siap ada salah faham, tuduh kitorang tuang pasir dalam periuk nasik dia. padahal student kelas lain yang burukkan nama dia kat pengetua. yang tensinya, dia siap target saya fail subjek ni. tapi, Ahamdulillah dapat A1. 'berkatnya' doa dia. haih.
  3. Add Maths. Zaman Pak Uda ajar dan cikgu apetah nama dia. sangat tak faham cara dia ajar, kerja sekolah pun malas nak buat. tu yang selalu ponteng. tapi anehnya mendapat gred sangat cemerlang. Alhamdulillah.
Menarik pada kamu?
Entah. Saya jenis takde perasaan kot. Tapi kawan-kawan cakap saya ni selamba sangat. Tak siap kerja sekolah ke, lambat hantar kerja ke, muka maintain je.

Kamu paling suka?
Daydreaming. Bloghopping. Bermalas-malas di atas katil. Googling. Chocolate. Dulu addicted caffeine, sekarang sudah insaf.

Anda tidak boleh hidup tanpa?
Orang yang memberi saya kehidupan dan membuat saya tersenyum setiap hari. Saya sedih camne pun, boleh je senyum dan gembira balik.

Setiap malam sebelum tidur, siapa yang anda hubungi?
Mak, Baby Gemuk dan/atau Si Kucing.

Tag 5 org rakan anda.
  1. Encik Kekasih Gelap 1
  2. Cewek Encik Kekasih Gelap 1
  3. Encik Badd
  4. Cik Wani
  5. Leila Darling

Saturday, September 13, 2008

Kali ini Gani betul-betul nekad. Berbekalkan kamera pakai buang tersimpan kemas dalam poket seluar yang dibeli dengan harga lapan puluh ringgit di kedai gambar Ah Meng, matanya meliar ke kiri kanan, ke depan belakang. Pantas dialihkan pandangan ke permukaan jam di pergelangan tangan kiri. Ah, lagi sepuluh minit, pasti si sombong itu akan melintas di sini. Gani menunggu dengan sabar. Kali ini dia akan pastikan misinya berjaya.

Dari jauh kelihatan kelibat manusia yang sekian lama dinantikan. Gani bersedia dengan kamera di tangan. Dari celah lorong sempit itu, dia cuba mencari posisi sesuai untuk merakamkan gambar yang terbaik. Sebaik sahaja ternampak bayangan melintas di hadapan, pantas punat kamera ditekan. Tanpa disangka, terpancul cahaya flash dari kamera murahan itu. Si gadis sombong tersentak lalu memusingkan kepala.

"Woi, kau curi tangkap gambar aku ye?"

Gani terkejut dengan teriakan dari gadis di hadapannya. Pantas dia berundur setapak dua ke belakang, lalu memusingkan badannya dan memecut laju. Ah, mati aku kali ni, getus Gani sendiri. Sesudah merasakan dirinya tidak diekori, Gani pantas berhenti di hujung lorong, tercungap-cungap mengambil nafas setelah penat berlari menyelamatkan diri. Dia memandang jauh ke belakang, ternyata si sombong itu tidak menjejaki langkahnya.

Gani tersenyum sendiri sambil kaki dihalakan ke arah warung mamak yang terletak di bawah pokok. Panasnya bukan kepalang, dengan keletihan berlari dan rasa haus yang hadir tiba-tiba, dia memesan secawan teh ais dan sepinggan mi goreng. Tidak sampai 15 minit, pesanannya sampai. Pantas Gani mencapai gelas teh ais dan menghirup penuh nikmat. Mi goreng yang masih panas disuap laju ke mulutnya. Terkenang misinya yang akhirnya berjaya.

Gani sudah lama menaruh hati pada si gadis sombong. Malah hampir setiap hari dia mengekori jejak langkah si gadis dengan menunggang basikal tua milik arwah bapanya. Cuma sekadar melihat dari jauh. Dia cuma mahu memastikan gadis idamannya selamat menaiki bas ke sekolah. Rutin hariannya sama. Tepat jam sebelas dia sudah menunggu di tepi simpang. Sebaik saja gadis itu keluar dari rumahnya, Gani akan mula mengayuh basikal, mengekori perlahan. Dia rasa puas dapat menemankan gadis idamannya berjalan menuju ke perhentian bas untuk menunggu bas sekolah datang menjemput.

Cuma dua minggu lalu, dia bertembung dengan si gadis sombong pujaan hati. Dia cuba melemparkan senyuman paling manis, tapi dibalas dengan jelingan tajam. Terkilan sungguh rasa di hati. Jangankan teguran mesra hulurkan salam perkenalan, memandang wajahnya pun tak sudi. Gani bertekad. Apapun terjadi, dia akan dapatkan gambar si gadis, sekadar habuan melepaskan kerinduannya di malam hari.

Belum habis sepinggan mi dijamah, Gani terasa bahunya dipegang kejap dari belakang. Pantas ditoleh kelihatan seorang anggota polis dengan wajah bengis melontarkan pandangan maut ke arahnya.

"Ikut saya ke balai"

Gani terkedu. Kecoh seketika warung mamak di bawah pokok, rata-rata pelanggan memandang sinis ke arahnya. Dengan perlahan Gani bingkas bangun, berjalan penuh gusar dan pasrah ke arah kereta peronda. Kelihatan si gadis sombong duduk di ruang penumpang bahagian hadapan, memandang dengan wajah jelik ke arahnya. Serentak terbayang di wajah Gani, betapa malang nasib yang bakal menimpa. Segalanya jadi gelap tiba-tiba.

Friday, September 12, 2008

I send a message to everyone I knew from primary school , who is listed in my Friendster's friend list with the following text;

"To anyone of you who still remember Mohd Faizal Chanmekun, our dear friend back in SKPTD 1994, he has passed away in a road accident on 6/7/2008. Let us pray that Allah would bless his soul."

I received several replies, but one really caught my attention;

"tym..mana ko tau faizal dah meninggal?
aku terkejut bila dapat msj ko tu?
dia duk mana skrg?"

And I immediately replied;

"Dia duduk dalam kubur sekarang."











This is not funny. Seriously.

Thursday, September 11, 2008

Kehadapan sahabatku Encik Aie yang berada nun jauh di sana,

Sepanjang persahabatan dan permusuhan kita sejak kira-kira sepuluh tahun yang lalu, pelbagai kenangan suka duka masam manis pahit masin kita tempuhi berdua, bertiga, beramai-ramai sampaikan naik sesak otak aku nak ingat semuanya.

Sejak dari zaman sekolah masa Puan Asmahan target kau, aku dan Sarah bakal mendapat kegagalan kritikal dalam subjek Sejarah, kita berjaya menconteng arang ke muka beliau dengan cemerlang, gemilang dan terbilang bila kita bertiga sama-sama dapat A1 masa keputusan SPM diumumkan. Walaupun kau adalah sangat dibenci di sekolah disebabkan kau berkawan baik dengan makhluk-makhluk diibaratkan skema dan tiada kehidupan, kita berjaya jugak berkawan baik lepas habis SPM. Tak sangka orang yang aku meluat sangat time sekolah dulu, boleh click baik punya sekarang. Ah. Those were the days.

Hey, kau ingat tak masa zaman diploma dulu? Aku selalu je sakit perut malam hari, sebab makanan di dining hall yang aneh-aneh, pastu paksa kau datang jemput bawak ke klinik. Pernah sekali tu kau jemput dengan pakai seluar pendek, bila nak hantar aku balik, kena tahan dengan pak guard dekat pintu masuk. Tak pasal-pasal je kau kena saman. Haha. Kesian kau masa tu. Belum lagi kita buat kerja gila balik rumah malam-malam buta dengan WJM kau. Ada sekali tu, siap merantau sampai ke UKM nak tengok Along perform malam merdeka, dengan si kucing pakai seluar pendeknya, selamba je masuk dewan ikut pintu belakang. Betul takde kesedaran sivik masa tu. Haha.

Kau ingat tak, ada sekali tu kita keluar melepak dengan kawan-kawan secara berjemaah, malam tu jugak kita redah balik kolej ikut highway belakang yang scary gila jalan dia, main redah je masa tu, tapi kita tawakal je kan? Alhamdulillah, hidup je kita sampai sekarang. Memang gila kan hidup masa tu? Belum lagi aku nak makan KFC, nak dapat diskaun 30% hari Selasa, paksa kau bawak aku pergi Giant Seksyen 13 sebelum pukul 6 petang. Bagusnya kau masa tu, layan je kerenah aku kan? Tapi baik hati jugak aku masa tu nak belanja kau. Tu pun sebab ada diskaun, kalau tak, jangan harap la kan? Haha.

Belum lagi zaman tamat diploma, masing-masing sangap tak tau nak sambung belajar ke tak, nak kerja pun macam tak layak, tapi gigih jugak kita melepak di McD Jamek hampir setiap minggu. Siap share duit beli kentang goreng, lambakkan atas tray, kongsi-kongsi makan. Zaman kemiskinan melanda pun kita tetap bertabah kan? Sampaikan muncul lawak jamming in the bathroom, toreh menoreh yang menakutkan, siap pekerja McD tu hempas-hempas tray tekanan kita bising sangat. Melepak lama bukan main, beli kentang goreng pun share ramai-ramai. Eh, rupanya kita ni miskin jugak ye dulu? Hahahaha.

Masa zaman aku sambung degree pulak, kau dah kerja kat Cyber masa tu. Ada jugak kau culik aku di kolej, kita lepak-lepak dengan si mangkuk dan stok aweknya. Selalu je aku tumpang kau balik rumah. Masa tu kau dah kaya, selalu je kau belanja aku makan roti canai. Indahnya kehidupan, dah la ke sana sini naik WJM kau secara percuma, paling hebat pun aku setakat bayar duit tol seringgit tiga puluh sen je masa tu, siap kau belanja makan lagi. Memang murah rezeki la kau di masa akan datang.

Bila aku nak merantau jauh ni, kau datang hantar aku kat KLIA dengan adik kau. Tapi masa tu kita tak bergambar pun kan sebagai kenang-kenangan, tendang-tendangan. Aku masa tu rasa sedih sangat, tapi aku buat-buat gembira je. Aku tak boleh nak layan kau, cakap-cakap dengan kau banyak-banyak. Kau pulak tentu rasa aku sangatlah poyo masa tu sebab tak nak layan kau sangat. Sori weh, kalau kau tahu la apa aku fikir masa tu. Haih.

Belum lagi diungkit zaman kau down, aku marah-marah kau lagi, bukan nak tolong selesaikan masalah, lagi tambah masalah kau. Kesian kau kan dapat kawan macam aku. Tapi walau apapun yang kita dah lalui selama ni, kau tetap setia jadi kawan aku, walaupun banyak benda aku selalu argue, selalu tak puas hati, tapi kau ni yang sengal, tak reti-reti nak merajuk lama-lama ke dengan aku. Aku je yang selalu poyo merajuk dengan kau kan? Haha. Tapi kau pujuk je aku kan?

Eh, malas dah nak tulis banyak-banyak. Penatlah nak cerita pasal kau. Sekarang ni kau dah ada orang yang sayang kau sepenuh jiwa, aku harap kau hargai si dia tu macam kau hargai kawan-kawan kau. Apapun pilihan kau, apapun keputusan kau buat dalam hidup ni, aku tak peduli pun, asalkan kau tau baik buruk, dan kau takkan lupakan orang-orang yang sayangkan kau.

Kau ingatkan janji kau masa aku ketakutan kau merempit WJM di highway dengan gigihnya dulu? Apapun jadi, kita tetap sehidup semati. Seorang hidup, seorang mati. Haha. Harap kita masih berkawan sepuluh tahun, dua puluh tahun, lima puluh tahun lagi jika kita masih hidup di muka bumi ni.

Dengan lafaz bismillah, dengan ini aku mengucapkan

Selamat Ulangtahun ke ??
(Sila ungkaikan sendiri misteri usia tersebut)

Aku purposely update lambat hari ni, semata-mata nak jadi orang terakhir yang wish kau sempena hari bersejarah ni. Aku kan sangat memahami, jadi aku bagi peluang orang-orang yang lebih penting (baca: sang kekasih) untuk menjadi orang pertama, kedua, ketiga dan seterusnya. Aku doakan yang baik-baik je untuk kau. Sekembalinya aku ke Malaysia dalam jangka masa terdekat ni, sila belanja aku makanan mewah (baca: Shogun buffet di OU). Owh, ini bukan permintaan, tapi arahan.

Dan sahabat, aku sayang kau; dulu, kini dan selamanya. Walaupun kau suka bergaya erotis memuncungkan bibir bak Angelina Juling seperti tertera dalam gambar di bawah. Much luv bebeh.
gambar sengaja dikaburkan untuk melindungi identiti sebenar

Wednesday, September 10, 2008



Port Elliot, Winter 2008

Tuesday, September 09, 2008

i dream of you as my perfect someone, my Prince Charming

but you scared the hell out of me when you tell me that you love me

how I wish I could turn back time

A picture tells a thousand words. A simple picture will let people do their own assumption, without having to further clarify with the other person involved. I've read stickgal blog since 2006 and fell in love in an instance. She simply use her own drawing to tell the world the way she feel inside. I've collected more than 100 pictures from her blog and I would regularly checking out her blog for updates to collect for more and more lovely pictures. She has another blog, The Bitter Stickgirl, and since August 19, 2005 to date, she already had 917,118 visitors. Whoa. What an achievement, eh? Sometimes, I wonder how much she earned from her nuffnang income. If only I have such a creative mind and gifted hands. T_T

*all of the above pictures are copied from The Bitter Stickgirl

Monday, September 08, 2008

Can someone who is kind enough buy me this?
COACH 11907 Beige/Pink bag (RM520)

Or this?
COACH 11905 Beige/Pink/White (RM560)

Or this one as well?
COACH 12204 Floral Pink Tote (RM810)

Get yourself a great bargain of the guaranteed authentic COACH handbags at LuxeLook NOW!

Sunday, September 07, 2008

Counting the days.. (",)

Saturday, September 06, 2008

Another 3 months to go.

Friday, September 05, 2008

CewekKekasihGelap aka Kakak Diella telah mengetag saya. Berikut adalah syarat-syarat yang dikenakan oleh Kakak Diella.

*State 15 weird things/ habits/ little known facts about yourself.
*The 10 people I tag are to then to follow my footsteps and write their own 15 weird things/habits and little known facts.

Dengan ini saya menyenaraikan "15 weird things/ habits/ little known facts about myself" in no particular order.

  1. Saya ada satu parut di bahagian kaki sebelah kiri, exactly di bawah lutut, kesan melecur akibat dicucuh dengan botol plastik yang dibakar dalam api, masa tu umur saya dalam 4, 5 tahun la. Sangat berkeji mamat bernama Alin tu, bencinya kat dia. Tapi takpe, sekarang dia dah dapat balasan setimpal, bukan dari saya, tapi dari Tuhan. Served him right. Hehe.

  2. Saya tak boleh makan nasik banyak-banyak, nanti perut saya akan sengkak dan kembung dan mengeras dan sangat sakit. Kalau makan lauk banyak-banyak takpe. Tapi saya dah jumpa encik doktor dan beliau kata saya adalah normal. Saya tak boleh dan tak suka makanan yang pedas, masam, masin, pahit dan manis. Jadi makanan yang sesuai untuk saya adalah makanan yang tidak berperasaan, tidak pedas, dan tawar-tawar belaka.

  3. Saya sangat suka sidai pakaian di ampaian menggunakan penyangkut baju yang sama warna dan mengikut saiz dan ton warna yang sekata. Saya juga akan melipat dan menggantung baju di dalam almari pakaian mengikut saiz dan ton warna, jika tidak saya akan rasa tidak tenteram dan rimas setiap kali membuka almari.

  4. Saya sangat suka bau pakaian yang sudah kering, baru diangkat dari ampaian. Pernah sekali masa zaman diploma dulu, saya baru angkat segala jenis pakaian dalam, pastu saya lipat satu-satu, tapi sebelum lipat tu saya cium-cium dulu ambik bau dia. Sangat sedap dan indah. Habis je lipat tu baru saya sedar roomate saya dok perhatikan je kerenah saya tu dengan muka pelik. Gila malu, mengkantoikan diri sendiri dengan jayanya. Adakah dia ingat saya pervert? Haih. Tapi saya biarkan aje dia diselubungi misteri. Hehe.

  5. Saya tak pandai potong kuku sendiri, dari kecik Mak saya yang potong. Tapi sejak duduk berjauhan ni saya terpaksa jugak la potong kuku sendiri. First time saya nangis masa datang sini adalah selepas dua minggu kerana terlihat kuku yang panjang, kena jugak la potong, dah la senget-senget, siap luka lagi. Tapi sekarang saya dah pandai potong sendiri dengan cantik sekali. Yeay!

  6. Mak, Ayah and Abang call me Adik, the other siblings call me Akak, my little baby sister call me Kakak; too many names to the same person, eh?

  7. If you want to wake me up to perform Subuh prayer, after you fail your millionth attempts, try calling my full name though. Automatically I would easily wake up upon hearing my full name being called. Ayah would always use this trick, and believe me; it works!

  8. I work extremely well under stress or within time restriction, be it in finishing last minute assignments or during the exam. Somehow, I’ve lost that magical touch here and there which would result in serious damage on my grades in the exam. But, I still manage to get highest marks on the assignments. Yeay me!

  9. I only have 2 bestguygayfriends, which I named KekasihGelap1 and KekasihGelap2. I love love love them to bits. I always go for KekasihGelap1 whenever I’m in a super duper good mood, and KekasihGelap2 would be the best shoulders for me to cry on. Our relations are kinda weird, hard to explain, but I believe we complete one another. You guys better agree with me, or else I tell the world about your jamming-in-the-bathroom secrets. Wahahaha.

  10. I can always be friend with cewek KekasihGelap1, be it the current one, or the previous one (Banyaknya stock lama kamu ye Encik? Hihi) Butthen, why oh why cewek KekasihGelap2 would always hate me? Sedih sedih. (read: terkenang kisah toreh-toreh. scaryyyy weh)

  11. I purposely watch any Korean Movie which from the review, I found out would involve any sad moments in it, just to ensure that I still have some sort of feelings. Sometimes I believe that I have turned out to be so “takde perasaan” that I need this kind of things just to prove me wrong. Most of the time, it works on me. The latest one is just a few moments ago, after watching ‘A Moment to Remember’, I cried as if there would be no tomorrow. Sheesh.

  12. I always believe in second chance. No doubt about that. In fact, I’d gave so many chances to that special someone aeon ago. Too bad he was so clueless that he didn’t know how to appreciate it. Sometimes things won’t simply work as planned, aite?

  13. I used to HATE Japanese foods, I just pretend I LIKE it just to please that someone I had a crush on, but out of nowhere, I became addicted that I would always suggest to have Japanese foods whenever we met. Crazy, I know, but I will never ever try to eat anything with unagi / eel, couldn’t bear the taste of ‘ular' in my mouth. Ewwwwwwwwwwwww.

  14. I swore by Google name, I believe it works in a very mysterious way. Haha. Hey, I am still a Muslim, what? Why so serious?

  15. I have one secret blog where I purposely dedicated to the special someone. No one had come across the blog. Don’t bother to google it, even if you found out, I set it to private already. Hehe.
I can go on and on about my own self. Luckily it stops at 15 as per requested. These 10 people need to do the same:

1. Cik Zati DY (I know you are reading this buddy)
2. Cik Meanie Mean (I know you are reading this, too)
3. Cik Inah (I know you are reading this, three.. hehe)
4. Cik LilyLulu
5. Cik PinkyWani
6. Cik Along Zunaira (walaupun Kakak Diella dah tag, saya mahu tag kamu jugak!)
7. Cik Puan Aishah Jepun (If ever you came into this blog)
8. Cik Puan Viruspadu
9. Encik KekasihGelap1
10.Encik KekasihGelap2

Thursday, September 04, 2008

AA: Hey, you go back for Raya ar?
CG: Why?
AA: Wanna ask you buy me phone la. Can ar?
CG: Sure can one, but got money or not?
AA: Got la, if not, then how to buy?
CG: Wah, where got money one?
AA: Haiya.. free one ma..
CG: Free ar? How come?
AA: Go skycity lo, just play-play a bit, then win lo.
CG: Win Big ar?
AA: Yesterday, spent one hundred, win five hundred.
CG: Wow, that much?
AA: No la, last week spent one hundred, can win eight hundred.
CG: Wow, that's a lot of money, no wonder you want new handphone one.
AA: It depends la. Last year I spent two hundred, but win nothing. So only this time lucky lo.
CG: Can belanja me handphone also?
AA: Haha. You want ar? I target jackpot, can win half million.
CG: You crazy ar? Can give me 0.1% if you win?
AA: I give you 5% if I win.
CG: (Calculating..) That's 25K. Crazy ar you?
AA: Haiya, if I win, sure can give you one. It's half million you know?
CG: Give me 1% enough already. Haha. (read: evil mode activated)

AA: Anak Apek
CG: Cik Gadis
Location: Napier G04, Financial Management for Engineers, Lecture

Wednesday, September 03, 2008

Mohd Faizal bin Chanmekun bin Karthi. Dulu aku selalu ejek nama ayah kau, aku panggil kau buah sukun sekati. Biasalah zaman sekolah rendah, masing-masing tak matang lagi. Dulu dalam kelas, kau duduk sebelah kanan aku, Matnapis duduk sebelah kiri aku. Kita selalu bersaing dan berlumba siapkan kerja sekolah, lebih-lebih lagi untuk subjek Matematik. Setiap kali peperiksaan ataupun ujian bulanan, kita akan sama-sama bersaing dapatkan markah penuh. Kadang-kadang kau menang, kadang-kadang aku.

Pernah sekali kita ada peperiksaan percubaan. Esoknya masa Cikgu Zainab bincangkan jawapan untuk kertas Matematik dalam kelas, kau tertinggal kertas soalan yang kau dah salin jawapan. Aku frust sangat masa tu sebab aku salah satu, dapat 98. Dah tentu kau akan dapat lebih lagi dari aku. Petang tu jugak kau naik basikal datang rumah aku nak check markah yang kau dapat. Kau salah 3, dapat 94, jadi markah aku lagi tinggi dari kau. Kau balik dengan kekecewaan. Kelakar kan kita dulu, setakat beza 4 markah pun dah jadi isu besar.

Masa UPSR pulak, kau antara calon target akan dapat straight A's. Kau dapat cemerlang untuk semua kertas objektif, tapi aku dan kawan-kawan lain bagaikan telur di hujung tanduk dek kerana kertas English markah sipi-sipi antara A dan B. Masing-masing doakan gred tak naik, supaya kitorang pun akan dapat straight A's jugak. Cuma tinggal kertas BM Penulisan je yang kita takkan tahu keputusannya. Semua cikgu yakin sangat kau calon tunggal yang akan dapat straight A's.

Hari keputusan diumumkan, kita ada raptai untuk penyampaian hadiah. Aku dapat nombor 3 dalam kelas, dan nombor 3 keseluruhan, berkongsi tempat dengan kau. Memang kita dah malas lepas UPSR, ambil exam akhir tahun pun sekadar penuhi syarat. Sepanjang hari aku tak senyum, cuak dan takut nak dapat result. Tapi kau happy je hari tu dan kau try ceriakan semua orang.

Aku terkejut bila ada budak panggil aku dalam kelas suruh ke bilik guru jumpa Teacher Habibah. Sampai bilik guru Teacher Habibah meluru pergi kat aku dan ucapkan tahniah. Aku terkejut, tapi Teacher Habibah yakinkan aku ada 10 orang lagi dapat straight A's, tapi tak termasuk kau. Aku anggap dia tersilap masa tu, kau calon target sekolah, mustahil kau tak dapat straight A's.

Masuk kelas, Cikgu Zainab dah ready nak bagi result. Lepas nama semua orang dipanggil, tinggal aku, Mafuza, Jazree dan kau. Hanya 3 orang dalam kelas kita dapat straight A's. Lepas Jazree dan Mafuza diumumkan dapat straight A's, tinggal aku dengan kau. Aku cuak balik, tak mustahil Teacher Habibah salah dengar. Tapi bila aku dapat keputusan aku, terbukti dia tak salah, dan kau dapat C dalam BM Penulisan. Kau terus pekup muka kat meja, dan menangis teresak-esak.

Jazree hulurkan tisu, basah satu meja dengan airmata kau, tapi tetap jugak kau tak angkat muka. Kitorang mati kutu tak tau nak pujuk kau. Sampai habis waktu persekolahan, kau tetap jugak pekup muka atas meja sampai kitorang semua give up dan balik rumah. Aku tak tau kau balik pukul berapa hari tu.

Esoknya kau datang sekolah, kau cakap balik tu kau kena pukul teruk dengan ayah kau. Memang ayah kau garang, semua orang tau. Aku sedih sangat masa tu, tapi aku tak tau nak bantu kau macam mana. Lepas tu kau cerita dengan aku, memang kau baru sedar karangan yang kau tulis terpesong. Aku ingat lagi karangan tu pasal sambungkan cerita, ada pasal nampak asap. Secara logiknya, semua orang akan buat cerita pasal kebakaran, tapi kau sorang je buat cerita pasal jin. Nampak asap lepas tu jin keluar. Kau buat macam jin dalam cerita Aladdin. Mana la tak terpesong karangan tu dan dapat C.

Lepas habis sekolah, kita semua terpisah, masuk sekolah lain-lain. Kau sekolah dekat rumah je masa tu, sampai pertengahan Form 1, aku ada dapat call, aku tahu dari kau, tapi kau cakap tak habis, kau terus hang up. Tak lama lepas tu aku dengar kau dah pindah ke Kedah, sebab ayah kau dah pencen masa tu. Terus dari situ kita terputus hubungan.

Sampai aku sambung diploma, aku dapat tahu ko tengah buat preparation untuk sambung kat UK. Nama kau tersenarai untuk ke UMIST, buat Mechanical and Aerospace Engineering. Kau tau tak, masa tu merata-rata aku cari orang yang ke sana, hantar message randomly, untuk dapatkan maklumat pasal kau. Sayangnya takde satu pun yang dapat bantu aku. Aku sendiri masa tu dah target, habis je diploma aku nak ke UMIST jugak, nak cari kau balik. Memang aku mintak nak ke sana, tapi ada sebab-sebab yang tak dapat dielakkan, scholarship aku ditarik balik seminggu sebelum aku fly, aku tak dapat jejak kaki kat UK, tak dapat cari kau balik.

Itu je harapan yang aku ada, tak kira lagi aku belek paper setiap kali musim raya tiba, kalau-kalau kau ada buat ucapan salam perantau ke. Aku puas google nama kau from time to time, tapi gagal jugak nak dapat contact kau. Sampai la tahun lepas aku dapat contact adik kau melalui friendster, tapi malang jugak sebab dia tak nak disclose information pasal kau in further details. Tapi aku dapat contact number kau dan aku cuba contact melalui sms.

Aku tahu masa tu kau ada dekat Ipoh, kau jaga kedai, kau dah pernah kahwin, tapi dah bercerai pun, kau ada problem pasal study kat UK tu. Bila aku tanya banyak-banyak kau bagi alasan kau busy dan akan contact aku balik, tapi kau terus senyap. Aku sendiri rasa kau tak nak diganggu dan aku tunggu sampai kau contact aku, tapi sampai sudah takde khabar berita.

Sampailah last few weeks aku rasa nak google nama ayah kau, saja seronok, nak tengok apa yang aku jumpa. Tapi aku terkejut sangat, rasa gugur jantung bila aku dapat keratan dari akhbar Sinar Harian, tapi aku tak boleh nak access berita tu. Macam-macam cara aku cuba, tapi tetap tak boleh. Masih terbayang-bayang lagi apa yang tertulis tu

"Mangsa Mohd Faizal Chanmekun dalam perjalanan menuju ke Teluk Intan.."

Aku harap sangat berita tu tak betul, mungkin kalau kau terlibat dalam kemalangan sekalipun, kau setakat cedera ringan. Aku cuba nak telefon kau, tapi aku takut sangat, takut dapat berita buruk yang aku tak nak dengar. Sampai la aku dapat komen dari adik kau di Friendster.

Benda yang paling aku takut, memang dah jadi realiti pun. Sampai hari ni aku rasa payah nak terima hakikat, betul ke apa yang aku dengar? Selama ni aku cari kau, berbelas tahun aku tunggu khabar berita dari kau, memang aku rasa banyak sangat aku nak cakap, banyak sangat aku nak luahkan, tapi aku takkan ada peluang lagi dah. Aku nak sangat tau apa jadi dengan kau lepas sekolah dulu, apa jadi dengan study kau, apa jadi dengan bekas isteri kau, kau ada anak ke? Banyak sangat aku nak tanya, tapi aku nak tanya siapa lagi?

Sekarang ni yang ada cuma kenangan sekolah dulu, yang ada berapa kerat je tu. Entahlah, aku rasa terkilan sangat sebab aku baru sedar semuanya dah terlambat. Kau pergi macam tu je, tinggalkan banyak sangat persoalan yang tak berjawab. Tapi, aku redha, Allah dah susun cantik je kehidupan kita ni. Aku harap kau pergi dengan tenang, dan kau bahagia di alam sana. Masa kau dah sampai, masa aku entah bila lagi.

Cuma satu je aku nak bagitau kau, walaupun dah takde gunanya lagi, walaupun dah memang terlambat. Dari dulu lagi aku nak jawab soalan kau, memang aku sayang kau, sama macam kau sayang aku. Cuma aku takde kekuatan nak jawab masa tu.