Monday, December 28, 2009

Kadang-kadang aku rasa aku seorang superstar.

Ada dua beradik.
Perempuan.
Dipanggil Kakak dan Adik.
Punya pertalian saudara dengan aku.

Si Adik berjaya mendapat Sarjana dalam usia 26 tahun.
Satu pencapaian hebat, mungkin biasa saja bagi yang mendengar.
Tapi bagi Si Adik, ini yang terulung sepanjang hidupnya.
Mula bercakap mendabik dada berbangga dia berjaya mengatasi pencapaian aku.
Aku yang dulunya paling cemerlang dalam senarai keturunan Tok, masih terkapai-kapai dalam pelajaran.
Sedangkan dia, yang dulunya keputusan sentiasa corot, kini menjadi yang paling bijak antara semua.
Segala perjalanan hidup aku sibuk ditanya diambil peduli.
Tempat aku praktikal pun jadi satu isu.
Usai belajar pun, majlis graduasi aku jadi satu perdebatan.
Kelakar.
Setiap inci langkah aku diambil pusing.
Mula-mula aku rasa aneh.
Tapi sekarang aku dah tahu kenapa terlalu dikejar berita sensasi aku.
Sebab aku seorang superstar.
Ye, tidak syak lagi.
Aku superstar.

Si Kakak dulunya yang paling rapat dengan aku.
Semua masalah berkongsi.
Tapi dek jarak dan waktu aku jadi makin jauh dengan dia.
Sekarang Si kakak dah kahwin, punya anak seorang, menjadi jururawat.
Tiba-tiba saja bila aku kahwin lalu mengandung, menjadi terlebih prihatin.
Segala maklumat perjalanan majlis aku, Si Kakak sibuk bertanya itu ini.
Segala perkembangan kandungan, segala maklumat aku, Si Kakak sibuk ambil tahu.
Sampai selamat melahirkan, si kecil tak berdosa jadi sasaran.
Entah di mana silapnya, Si Kakak dapat maklumat anakku punya masalah.
Masalah aneh yang aku sendiri sebagai Ibu tak pernah dimaklumkan oleh sang doktor.
Masalah yang tak pernah wujud dalam kamus hidup aku tapi tiba-tiba isunya muncul.
Aku jadi bertambah pelik.
Sudahlah segala celah hidup aku dia sibuk ambil peduli.
Si kecil yang tak faham apa-apa tu pun, dah jadi bahan sensasi.
Kelakar.
Memang kelakar.
Terbukti aku memang seorang superstar.
Dan si kecil juga bakal menjadi seorang superstar.

Tidak syak lagi.

Saturday, December 26, 2009

It is good talking to a stranger because they don't know you.
And they won't simply judge you.
They would only listen to your craps.

But one day, when this stranger finally became a friend,
then only your nightmare begins.

And too bad, you don't know where to hide, where to run.
You are stuck in the middle of nowhere.
Full of regrets.

Wednesday, December 23, 2009

Bro,

You know nothing about me.

Trust me.

You didn't know when I was engaged.
You didn't know when the akad ceremony was.
You were only invited to the reception on my hubby’s side.
You came, and that’s it.
You didn’t know that I was carrying another human being in my womb for the past 9 months.
You didn't know this, you didn't know that.
You only know that now, I am a proud Mummy to a handsome little son.

Please stop asking why didn’t I tell you earlier?
Because you were, and still are not important to me.
So please stop acting like one.

And I don’t think I owe you any apology for that.

Tuesday, December 22, 2009




Nasyran Al-Fath
09/12/09
1725hrs
2.09kg
Delivered @ 36 weeks

Tuhan,

Terima kasih atas kemenangan ini.

Friday, December 04, 2009

Maafkan saya, Tuhan, sebab dari semalam saya tak boleh berhenti dari bertanya

"KENAPA SAYA?"

Saya dah tak tau apa yang patut saya doakan, apa yang patut saya mintak.

Jujurnya, hati saya sudah ranap.

Seranap-ranapnya.
"It's good to remember something that make us happy whenever we are feeling down, so that we know, actually we have such a wonderful life around us. There's a lot of people around you who do feel that you are so special and so close to our heart, mind and soul. Don't you ever let those people with hatred put you down. You are what you are. Just remember that we love you, no matter what, and we would always pray for your happiness. Insya-Allah, everything's gonna be fine. Just believe in that, ok?"
(President of The Housemate Club, 2009)

Tuesday, December 01, 2009

Aku memang suka sangat baca blog Makji Esah ni, sebab aku rasa she thinks differently, bukan jenis Melayu totok yang sesuka hati je nak kata orang itu ini. Apa yang best, dia ni memang updated dengan apa je yang jadi kat Malaysia tercinta ni walaupun dia nun jauh bermaustatin kat UK. Setiap kali dia buat ulasan pasal kes-kes terhangat kat Malaysia ni, mesti ada je benda-benda yang kengkadang aku sendiri tak terfikir kenapakah boleh jadi camtu pulak?

One of her entries, aku rasa dia fikir exactly sama macam apa yang aku pernah / sedang lalui sekarang. Macam nak cakap je kat dia ni, I couldn't agree more!! Here is the snapshot of what she's writing, and what I'm thinking.

Kadang-kadang dalam hidup ni, memang kena bermulut longkang kot eh kalau nak sedarkan orang yang hati batu bebal tak hengat kan? Kot ada kesedaran la, kot tak jugak insaf, buat je macam Makji Esah ni, watch and ignore, sampai dia jatuh terjelepuk. Masa tu kita tengok la kan, sape yang kena? :)

Monday, November 30, 2009

The sooner you STOP being my problem and START being my solution, the better of you'll be.
(Madeliene White, Inside Man 2006)

Sunday, November 29, 2009

..and when the pots calling the kettle black

Sunday, November 22, 2009



Bila la nak pi Pavillion lagi belasah makan ni aa? The Bedmate busy kerja la pulak, takde masa nak jalan-jalan. Tapi, masalahnya, saya ni larat ke nak tawaf Pavillion tu? Setakat pi Jusco yang sekangkang kera je dari rumah ni pun dah pancit tahap gaban. Haih.. sadisnya~

Saturday, November 21, 2009

Hari yang dimulakan dengan sangat gembira tak hengat donia sebab dah berjaya bagi rupa baru kat blog ni. Hohoho. Macam la ada orang peduli pun kan? Setakat yang baca adalah diri sendiri, masih nak berbangga tak kira tempat. Tapi tak kesah pun, janji rasa gembira jugak setelah sekian lama membiarkan blog ini berdindingkan kaler merah jambu yang nampak macam ayu sangat je pulak.

Err.. tetiba je macam blur tatau nak cakap ape. Nanti la sambung lagi ye? Tata~

Wednesday, November 04, 2009

Mohd Faizal Bin Chanmekun. Satu nama yang tak mungkin dapat aku lupakan sampai bila-bila pun. Aku pernah tulis kisah dia kat sini, sini, sini dan sini. Lately, bila check site meter, ramai jugak yang google pasal dia dan buat aku tertanya-tanya. Bukan setakat dari KL, Penang, Kedah, Selangor dan jugak Sarawak, ada yang muncul dari UK dan Singapore. Kenapa ya?

Apapun, aku harap sesiapa je yang cari info pasal dia, sesiapa je yang mengenali dia, hanya mengingati segala perkara indah, dan turut sama doakan dia tenang di alam sana. Terlalu banyak kisah sedih dia yang aku dengar dari sumber terdekat, masa dia hidup lagi ke, atau masa dia di ambang kematian ke, atau selepas pemergian dia, tapi hati aku tertutup untuk berkongsi kisah dia di sini.

Masa dia dah sampai, perjalanan hidup dia di dunia ni dah terhenti, kita yang masih hidup ni, bila agaknya akan dijemput pergi?
Sometimes some things are just too obvious to be ignored (Hamis Jalikha, 2009)

Tuesday, November 03, 2009

The one and only official convocation photo captured by GFP

For 20 x 25cm photo with a charge of AUD45, it is totally NOT worth it!

=(

Monday, November 02, 2009


Dah lama abaikan FB, bukak je tengok ada gambar ni. Adoila, gila nostalgia di malam hari. Serious rindu kat semua mahkluk yang wujud dalam ni, memang dulu dah jadi habit suka tangkap gambar kasut. Sekali Ketua Delegasi pi upload pulak gambar ni dalam FB, memang KLMJ betul la. Haih. Dengan kegilaan kasut Keds la, dari gambar ni je terbukti 3 orang dok pakai Keds.

Sekarang semua dah tamat pengajian dan bawa haluan hidup masing-masing. Dok layan tengok gambar je la ubat kerinduan. Siang tadi Sivaji the Boss call, insyaAllah akan jumpa raya Haji ni. Dia ni cam ada instinct, tau je saya sakit ke, ada masalah ke, mesti dia rasa tak sedap hati. Terkejut sakan la dia bila tau saya baru je discharged dari percutian 3 hari 2 malam di Hospital Serdang. Puas la segala kata nasihat, macam masa dulu kami selalu ada persidangan meja bulat.

Serious rindu neh nak sama-sama duduk serumah, dok dalam bilik tunggu Ketua Delegasi panggil makan, dok gossip sama-sama, bila phone umah bunyi dok berebut dengan Ketua Delegasi sebab selalunya kami berdua je dok dapat call dari Malaysia. Weekend mesti busy dok pusing sana sini cari Garage Sale, pastu hepi gila beli buku seposen. Haih. Kenangan.

Apapun, semua yang indah pasti akan berkahir, kan? Cumanya harap masih tak terputus hubungan sampai bila-bila pun. Kawan sampai mati, boleh je kan?

Friday, October 16, 2009

Hari tu ada tengok satu slot dalam rancangan Wanita Hari Ini kat TV3. Topik dibualkan, sikap jangan putus asa, fokus kat pasangan yang dah lama berkahwin tapi tak dikurniakan anak lagi. Panel jemputan tu, seorang ustaz dan satu pasangan yang berbelas tahun dah kahwin tapi belum ada rezeki nak timang cahaya mata. Apa yang menarik dalam topik perbincangan tu yang bagi kesan kat aku adalah seperti berikut (eh.. cam skema pulak tetiba) :
  1. Ustaz tu cakap, Nabi Ibrahim dulu umur 80 (ada pendapat kata 90) baru dapat anak pertama, itu pun hasil dari perkahwinan kedua dengan Siti Hajar. Tak dapat dibayangkan kalau keadaan sekarang ni, umur 80 baru ada anak? Haih. Berat cabaran dan dugaan tu, kan?
  2. Satu pesan ustaz tu, jangan ada sikap putus asa dan teruskan berdoa. Tapi kadang-kadang kalau kita dah sehabis daya berusaha masih jugak tak dapat sesuatu benda tu, kita kena redha, dan belajar terima hakikat. Ada sebab kalau Tuhan tak nak bagi, lebih-lebih lagi kalau benda tu memudaratkan, bukan bawa kebaikan pun kat kita.
  3. Jangan ada buruk sangka kat Tuhan, sentiasa sangka baik, hati kena bersih. Jangan argue kerja Tuhan, jangan bandingkan apa yang kita dapat dengan orang lain, sebab setiap apa yang Tuhan bagi tu, memang dah bahagian masing-masing, tak perlu dipertikaikan.
  4. Ada seorang caller kongsi pengalaman, dia sangat nak anak dan buat macam-macam cara sampai akhirnya mengandung. Sedihnya, doktor memang larang dia mengandung sebab dia ni ada macam-macam penyakit bahaya macam ketumbuhan segala, anak dia tu lahir je terus dihantar ke hospital kat KL untuk rawatan lanjut, dia tak sempat tengok pun anak dia. Suami dia pulak tiap-tiap malam tak balik rumah, tinggalkan dia sorang-sorang. Kesian kan, mesti ada sebab Tuhan tak nak bagi dia anak, tu la ustaz tu cakap kita kena terima hakikat kalau dah memang bukan rezeki kita nak dapat sesuatu tu.
  5. Pasangan yang datang tu sangat supercool, both husband and wife, diorang dah cukup lali dengan pertanyaan orang pasal bila nak ada anak. Diorang dah berusaha macam-macam, ada sekali tu sampai setahun setengah ulang alik Klinik LPPKN dapatkan rawatan, akhirnya doktor nasihatkan untuk berhenti dapatkan rawatan sebab diorang takde masalah kesihatan pun sebenarnya. Dua-dua sesuai je untuk dapat anak, cuma rezeki je Allah tak bagi lagi. In the end, diorang ambik anak angkat, dan hidup riang aman gembira.
Pengajarannya, kalau kita nak sangat sesuatu, belum tentu benda tu baik untuk kita, maka Allah tak bagi mesti ada sebabnya. Jangan suka tuding jari sana sini, salahkan keadaan, buruk sangka dengan Tuhan sebab jalan hidup ni, Allah tentukan dari kita dalam perut ibu lagi. Cuma jangan mudah putus asa, dan usaha selagi terdaya, kalau tak dapat jugak, redha!

InsyaAllah aku harap aku akan sentiasa ingat benda ni kalau aku kecewa tak dapat sesuatu yang sangat aku harapkan.

Thursday, October 15, 2009

Tadi pergi check-up di AL-iSLAM Specialist Hospital, ada masalah lagi sebenarnya. Satu persatu kan Tuhan bagi dugaan? Tapi, takpelah, kena redha sebab masih ada yang lebih malang. Nak pujuk hati, pi jalan Pavillion, layan Papadom dan mengenyangkan perut dekat Carl's Jr, balik siap tapau Mini U-Hu!-Hu! lagi dari The Loaf. Alhamdulillah rezeki hari ni makan sedap-sedap.

Banyak sebenarnya dok pikir sekarang, tapi bila ingat yang kita kena redha setiap dugaan tu, sejuk sikit hati ni. Bila fikir balik, Tuhan duga benda lain, dia bagi rezeki cara lain pulak. Mengenangkan sekarang ni dalam keadaan tak kerja, takde duit sendiri pun, masih tak putus rezeki walaupun bukan guna duit sendiri.

Selama ni memang aku harap kalau aku kahwin, aku sentiasa cukup makan pakai, tak perlu bermewah, cukup sekadar bila aku inginkan sesuatu, aku mampu dapat tanpa perlu tunggu hujung bulan untuk terima wang gaji. Macam hari ni pergi jalan, si teman tidur berkenan nak beli satu seluar ni, harga agak reasonable ikutkan jenama dan kualiti, dia boleh terus beli je, tak perlu pening kepala nak congak cukup ke duit belanja?

Bila lalu pulak depan kedai kamera, sibuk dia nak tambah aksesori yang mencecah empat angka nilainya, dia boleh je terus beli, tanpa sedikit ragu cukupkah duit makan esok hari? Alhamdulillah, Tuhan murahkan rezeki dia, dan rezeki aku jugak sebab aku dapat apa yang aku nak selama ni. Perkahwinan ni tak membebankan aku ataupun dia, dan dia bebas berbelanja tanpa perlu susah payah tanggung hutang sana sini.

Bagi aku, secara peribadi, aku tak perlukan kad plastik untuk berbelanja, semuanya dibayar tunai untuk tak peningkan kepala. Aku tak perlukan kenderaan mewah untuk ke sini sana, cukup dengan apa yang ada buatkan pergerakkan aku selesa. Aku tak perlu berganti pakaian, handbag dan aksesori sepanjang tahun, cukup dengan apa yang ada sesuai disarung di badan. Aku selalu pegang konsep, tak penting pun sebenarnya berapa banyak gaji yang kau terima setiap bulan, tapi cara kau belanjakan duit yang kau ada, bijak ke tidak?

Walaupun kadang-kadang rasa sesak dada terkenangkan dugaan yang datang satu persatu, sekurang-kurangnya aku bersyukur sebab Allah bagi rezeki dalam bentuk yang lain pulak. Harapnya, Allah akan murahkan rezeki si teman tidur, supaya aku turut sama dapat berkongsi hasilnya. Kan bagus kalau hidup ni sentiasa bersangka baik dengan Tuhan.

Wednesday, October 14, 2009

Lagu ni lama dah ada di pasaran, cuma lately bila masuk kereta je, mesti cik Baby dok pasang cd, repeat berulang kali, katanya ni lagu yang Mak suka, penyanyi dia nama Rebecca. Konpius jugak, ada pulak ke penyanyi nama Rebecca nyanyi lagu Melayu punya sedap dan lancar aje. Rupanya penyanyi dia Boneca, bukan Rebecca. Payah betul cik Baby ni, punya konfiden dia betul. Dalam lagu ni, part yang bawah ni yang paling aku suka. Nanti nak edit part ni je guna AcidPro, pastu nak buat ringtone.

"engkau mahu sempurna
engkau jadi sempurna
biar aku bahagia dengan cela ku
engkau mahu malaikat
turun dari kayangan
biar aku bahagia dengan cela ku"

Thursday, October 08, 2009


How beautiful! MJ, Rest In Peace, ya?

Tuesday, October 06, 2009

"nobody said it was easy, no one ever said it would be this hard"
(the scientist - coldplay)

If only I knew it right from the start, I should have known what to do to make things right. Whatever it is, things happened for a reason, Allah knows best, so who am I to complaint? Let's just go with the flow, InsyaAllah everything is gonna be alright. We plan, Allah plans, but still Allah is the best planner.

Friday, October 02, 2009

"A for epikrot"

Ini cik Baby pesan, suruh tulis dalam blog Kakak; kesalahan beliau yang begitu yakin menyebut apricot sebagai "epikrot". Sangat menyedihkan penguasaan bahasa cik Baby ni, lagi banyak dia bercakap, lagi banyak la kesalahan tatabahasa dia terserlah. Lepas ni tak tau la apa pulak kesalahan seterusnya yang dia bakal buat. Sama-sama la kita nantikan..

Thursday, October 01, 2009

To the one who celebrated his 27 years of life at chili's and the apartment KLCC yesterday,

Thanks for being the one who would always tolerate with my crankiness, my super irritating attitude, my sudden crave for yummy foods..

Thanks for being the one who has never fail to wake up at the middle of the night when my feet got cramped, making the pain go away, hug me and put me back to sleep..

Thanks for being the one who never complaint, even when I rather sit at home browsing the net all day long without any intention to get myself a job..

Thanks for being the one who would always listen to all those craps whenever I am having a bad day dealing with those annoying people..

Thanks for being the one who stand by my side for the past 9 years, through the ups and downs, those sadness and madness which almost make me killed myself..

Thanks for being the one I could love, and loving me back more and more as each day passing by..

Thanks for being you..

Happy 27th Birthday, Sayang! I love you!

Wednesday, September 02, 2009

Kalau la awak rasa seronok jadi saya kan, awak nak tak kalau Tuhan bagi awak dapat penyakit kencing manis pada usia 27 tahun? Pastu doktor ambik darah selang sejam untuk buat segala mak nenek ujian, belum kira lagi berapa gelas air gula awak kena minum, kena pi toilet pulak untuk ambik sampel air kencing, pun selang sejam jugak? Seronok tak awak rasa bila lengan awak ni asyik kena cucuk je untuk ambik darah? Hospital tu dah jadi macam rumah kedua awak, paling kurang pun dua minggu sekali awak kena menghadap muka doktor dari pagi sampailah ke malam.

Kalau la awak rasa seronok jadi saya kan, awak nak tak kalau Tuhan bagi awak sakit pinggang sampaikan awak kena berjalan merangkak dalam rumah? Jangan ceritalah nak pergi berjalan sini sana, nak tawaf shopping complex sampai tujuh pusingan, memang kena lupakan semua tu. Lagi best awak tak bebas duduk, tak bebas baring, badan awak sengal-sengal, ngilu, pedih sepanjang masa. Nak tidur malam pun seksa, tak boleh pusing kiri sikit, kanan sikit, nak senget badan pun payah. Seronok tak awak rasa bila awak terbaring kaku je macam robot, merenung siling dan memandang keliling tapi awak tak mampu nak buat apa-apa?

Kalau la awak rasa seronok jadi saya kan, awak nak tak kalau Tuhan bagi awak sakit perut sampaikan rasa macam nak meletup setiap kali awak makan? Awak akan termengah-mengah menarik nafas, dan rasa sesak yang sangat menyakitkan, tapi awak tak berdaya melakukan apapun selain mengusap perlahan perut awak yang tiba-tiba membuncit membusung? Bukan setakat seminit dua, selepas makan sejam dua pun, perut awak tetap terus meragam. Seronok tak awak rasa lepas enak menikmati makanan, awak menanggung seksa derita?

Sebenarnya kan, tak seronok pun jadi saya ni, penuh dengan segala penyakit yang muncul secara tiba-tiba satu persatu yang tak mudah nak dihapuskan begitu saja. Jadi jangan tanya kenapa saya masih tak cari kerja, kenapa saya masih bersenang lenang duduk rumah, kenapa saya tak gunakan kelulusan yang saya ada, kenapa itu, kenapa ini.

Jangan tanya kenapa, sebab saya pun tak tahu apa jawapannya. Kalau awak nak, awak tanyalah Tuhan, kenapa Dia bagi saya semua ni? Saya tak nak tanya sebab saya tahu, ini kifarah dosa saya yang lalu, dan ini cuma sedikit saya diduga dibandingkan balasan yang mungkin saya akan terima di alam sana kelak. Jadi, untuk itu saya redha, sebab saya masih punya Mak, Ayah dan Sang Kekasih yang sangat memahami, dan turut sama redha macam saya.

Tolong ya, berhenti tanya saya "KENAPA?".

Tuesday, September 01, 2009

Ini memang kena tulis untuk rujukan di masa hadapan, terutamanya bila dah kehabisan idea nak bahan cik Baby. Tatau la apa masalah kanak-kanak berumur 11 tahun ni, asyik salah cakap je. Dah la gila konfiden dia betul, memang selalu buat orang guling-guling gelakkan dia. Muka tak bersalah pulak tu.

Kesalahan Pertama
Masa ni baru lepas makan sahur, pastu suruh Baby pi letak pinggan dia makan dalam sinki. Sekali dia nak pi dapur tu, ada pulak lipas muncul secara misteri. Terus dia tak jadi meneruskan misi meletak pinggan, timbul pulak cerita ni.

Adoila.. boleh pulak dia silap dok ingat perkataan yang betul BERENDA. Kami dok confuse pasal ada ke lipas badan dia berenda, pasepa pulak nak kena tunggu kan. Rupanya dia nak tunggu lipas tu pergi baru la dia nak pi letak pinggan dia kat sinki. Bukan main konfiden lagi cik Baby ni. Nasib baik Mak yang tangkap apa maksud sebenar cik Baby ni cakap. Kalau tak, mesti terus confuse je cari maksud BERENDA tu. Haih.


Kesalahan Kedua
Ni pulak jadi masa kami dok tengok CSI beramai-ramai semalam. Ada satu part tu, tengah post mortem satu mayat ni, yang agak menjijikkan jugak la pasal tunjuk segala isi dalam perut dia semua. Sekali cik Baby menyampuk tetiba, tak pasal-pasal je kena gelak pastu.

Dah besar panjang pun tak reti sebut cacing kerawit betul-betul. Dia dok ingat KEREWET tu betul sangat la. Terus cik Baby kena bahan secara berjemaah. Nampaknya lepas ni, lagi banyak la kesalahan beliau akan direkodkan untuk rujukan masa hadapan. Kesian jadi anak bongsu ni, mangsa bulian pelbagai pihak. Hehe.

Wednesday, August 19, 2009


Adoi la Baby.. sekaini pun sekaini la.. janji indie ye tak?

Tuesday, August 18, 2009

Bagaimana rasanya bila satu hari nanti kau ditakdirkan mati, dan orang hanya bercakap yang buruk-buruk saja setiap kali mengenangkan hayat kau di dunia ni? Apa yang seharusnya dilakukan dalam kehidupan ni, supaya orang hanya akan bercerita tentang kebaikan yang kau lakukan di muka bumi ni bila kau tak bersama mereka lagi?

Adakah lebih bagus sekiranya perbuatan baik kau dijaja merata supaya semua orang tahu, atau kau cuma perlu diam-diam saja atas tiket semua itu urusan antara kau dan Sang Pencipta? Kenapa setelah kau berpuluh tahun hidup berbudi berjasa pada siapa jua yang dalam kepayahan keperitan, tapi hanya dengan satu kesilapan, segala kebaikkan yang kau hulurkan selama ini terus dipandang sepi dan kau terus tersisih diabaikan?

Payahnya bila hidup ini cuma diadili dengan neraca dunia, entah siapa yang jatuhkan betul atau salah, sewenang-wenang menghukum tanpa perlu dibicara. Mungkin lebih baik diabaikan saja pada yang mahu menghukum, dan bangkit gagah meneruskan hidup selagi Sang Pencipta masih sudi meminjamkan nyawa.

Tapi jujurnya saya buntu dan keliru. Lalu, bagaimana ya?

Monday, August 17, 2009

Alhamdulillah. OZ Trip 2009 telah berjalan lancar bermula 31 Julai 2009 hingga 13 Ogos 2009. Banyak pahit manis, suka duka yang jadi sepanjang perjalanan, tapi semuanya berakhir dengan baik-baik saja. Paling penting, telah selamat bergelar graduan, mendapat sekeping sijil sebesar kertas lukisan bersaiz A3, yang diharapkan dapat menutup mulut manusia-manusia jahanam yang gigih menyebarkan fitnah kononnya saya tidak tamat pengajian dan pulang ke Malaysia tanpa segulung ijazah.

Betapa singkat fikiran, menuduh mencerca tanpa sedikit pun rasa bersalah. Betapa kolot, tidak tahu sistem pendidikan di sini yang memerlukan calon mendapat keputusan lengkap sebelum memohon untuk mengikuti majlis graduasi. MEMOHON, bukan layak secara automatik seperti graduan lain yang belajar di universiti tempatan setelah tamat pengajian. Malah di sini bukan sesuatu yang aneh dan pelik bilamana ada calon yang sudah tamat pengajian sejak 2 atau 3 tahun yang lalu, malah sudah punya karier yang mantap, tetapi masih belum menjalani majlis graduasi.

Apa yang lebih dipandang para majikan adalah salinan transkrip lengkap yang menceritakan secara jelas mengenai setiap subjek yang diambil, dan status "COMPLETED" yang terpampang di salinan transkrip. Memadai dengan surat pengesahan dari universiti menyatakan pelajar sudah menamatkan pengajian dan layak mengikuti mana-mana majlis graduasi yang diingini. Biarlah sehingga 10 tahun sekalipun menanti saat indah segak lengkap berpakaian jubah, majlis graduasi bukan sesuatu yang dianggap gah dan dinantikan rata-rata pelajar di sini.

Persetankan saja tanggapan buruk mereka yang berakal cetek. Biar apa saja urusan kita, Allah saja yang tahu, disimpan sendiri dan tak perlu dicanang merata terutamanya pada mereka yang tak pernah berhenti mencerca. Terima kasih ya Tuhan, usaha lebih dua tahun ini nyata membuahkan hasil. Harapnya, segala yang Ayah dan Mak korbankan insyaAllah akan dibalas lumayan. Bantu ya Tuhan, untuk saya punya pekerjaan bersesuaian kelayakan.

Wednesday, July 22, 2009

"Anak nombor 1, nombor 4 dan nombor 6 adalah anak yang paling teruk dan sangat bermasalah"

Sentap, tersentak kau seketika bila dengar kata-kata yang keluar dari mulut seorang Ayah. Terdiam menunggu respon seterusnya, namun si Ayah terus merenung jauh. Entah apa yang bermain di fikiran, dia saja yang tahu.

Terdiam, kau cuba kira kedudukan kau. Oh, mujur kau anak nombor 2, dan adik kau yang jatuh di nombor 3 dan nombor 5 memang kau faham benar hati budi mereka. Kau sedikit musykil kenapa tiba-tiba saja si Ayah keluarkan kenyataan sedemikian, tapi mengenangkan kau bukan anak yang dimaksudkan, adalah lebih baik kau kunci mulut. Tapi dalam diam, kau tertanya-tanya juga, kenapa ya?

Tuesday, July 21, 2009

Takde mood nak menulis atau berkongsi cerita sebab aku semakin confuse dengan keadaan manusia sekeliling. Rasanya tak perlu kot fikir banyak-banyak, tapi disebabkan ada kaitan jugak, nak tak nak kena la fikir pasal orang yang tak boleh berfikir secara logik.

Sebuah keluarga yang tinggal di pinggir bandar, suami menghidap penyakit berbahaya dan terlantar di rumah. Pendapatan bulanan 0 ringgit. Isteri mengambil alih tugas suami, bekerja seawal pagi dan pulang menjelang Maghrib. Pendapatan bersih bulanan 1,100 ringgit. Kadangkala terpaksa bekerja lebih masa, di hujung minggu, ke lewat malam, tapi tetap menerima bayaran sama. Punya anak seramai 6 orang, julat umur 11 hingga 29 tahun, hanya seorang di bangku sekolah, seorang sudah bekerja, dan yang lainnya baru tamat pengajian atau masih belajar di universiti.

Rumah dan kereta tidak berhutang kerana bayaran telah dijelaskan sepenuhnya oleh si suami sebelum terlantar sakit dan kehabisan wang simpanan. Perbelanjaan harian bergantung sepenuhnya pada pendapatan isteri. 1,100 ringgit, untuk mengisi 7 mulut saban bulan. Duit penyelengaraan, bil astro, bil elektrik dan bil air semua di bawah tanggungan isteri. Dengan 1,100 ringgit. Jangan tanya cukup atau tidak. Hitung dan fikirkan sendiri.

Anak yang bekerja menyewa rumah dengan kos 500 ringgit, tetapi sebahagian besar sewa ditampung si ibu. Sudahla tidak pernah menghulur sesen dua, walaupun gaji mencecah lebih 3,000 sebulan. Anehnya, bukannya ada tanggungan lain. Duit si ibu juga diminta pinjam di tengah bulan kerana kehabisan wang belanja. Anak yang diharapkan bawa bahagia, lebih mengundang bala.

Anak yang berakal memohon pinjaman pelajaran untuk menampung pengajian. Namun ada juga yang tidak dapat diselami fikirannya, tidak mahu membuat pinjaman pelajaran atas alasan tidak mahu menanggung beban membayar kembali pinjaman. Dari pengajian peringkat sarjana muda hingga kini peringkat sarjana mahu ditanggung ayah ibu. Dengan 1,100 ringgit, perbelanjaan harian pun perlu dicatu, lagi mahu menanggung pengajian anak?

Ditakdirkan anak bijak bestari, mendapat sumbangan pendidikan menampung kos pengajian. Digunakan sebahagian untuk membayar yuran pengajian, namun buku sebuah hendak dibeli pun mengharapkan duit dari si ibu. Apalah salahnya digunakan duit sumbangan yang jelasnya untuk bantuan pengajian. Bukankah elok digunakan untuk membeli buku?

Lebih malang lagi ya, si ayah yang terlantar sakit tidak pernah berganti baju. Badan menyusut kurus kering pun, masih disarungkan pakaian lama meskipun lebih besar berbanding saiz badannya sekarang. Tapi, si anak hidup bermewah, saling berganti baju, mewah berbelanja membeli beg dan kasut, tanpa sedikit pun rasa bersalah. Entah dari mana sumber kewangan, hanya dia yang tahu.

Kenapa ya, dalam keadaan keluarga yang begitu kesempitan, masih ada anak yang tidak mahu merenung nasib diri, dan memilih jalan hidup bersederhana? Jangan dikira permintaan si anak, saban waktu memujuk si ibu belikan kereta buatnya, mudah untuk dipandu menghadiri kuliah. Si ibu hanya mampu memendam rasa, kerana si anak langsung tidak boleh ditegur, langsung tidak boleh dikisahkan peritnya si ibu mengatur belanja. Dimarah diherdik si ibu sesuka hati.

Kenapa ya masih ada manusia sebegitu dalam dunia ni? Kenapa ada anak yang boleh berfikir kesusahan si ibu dan ayah, tetapi ada juga yang masih mahu mendabik dada hidup dalam kemewahan? Bingung bila difikirkan untuk mencari jalan penyelesaian, sudahnya lebih baik tutup mata dan tadah telinga bila mana diperlukan.
Penat menjadi orang tengah, menyampaikan mesej pada yang tidak mahu mendengar.
Penat menyesakkan fikiran mencari ayat terbaik untuk menyampaikan hasrat orang lain.
Penat bila dituduh peracun fikiran ibu ayah, sedang telinga ini sudah tidak larat untuk ditadah mendengar keluh kesah.
Balik-balik, aku juga si mulut jahat.
Balik-balik, aku juga yang makan maki.
Balik-balik, aku juga pentingkan diri sendiri.
Faham tak betapa tak kuasanya aku nak campur dalam urusan hidup orang lain?
Aku sendiri sudah punya hidup baru, dan sepatutnya menjaga urusan hidupku sendiri.
Kenapa aku juga yang diperlukan untuk bersuara?
Apa guna kuasa ibu dan ayah jika anak sendiri pun tidak boleh ditegur?
Di mana letaknya hormat pada ibu ayah jika segala teguran dibalas dengan herdikan kasar?
Kenapa ya ada manusia yang boleh berbicara lembut penuh manis madu dengan sahabat, dengan kekasih?
Tapi meninggikan suara membidas percakapan si ibu ayah yang membesarkan sedari belum kenal erti dunia?
Kenapa aku juga dituduhkan pentingkan diri sendiri sedangkan aku tak ganggu hak orang lain?
Kau ingat senang ke jadi kakak, jadi yang teratas dalam keluarga?
Semua masalah akan dirujuk pada kau, diminta cari jalan penyelesaian.
Kau ingat aku suka kena berfikir untuk orang lain?
Kena berfikir untuk kau?
Dan masih aku juga yang pentingkan diri sendiri.
Sedangkan si ibu ayah sudah lama buntu cari jalan penyelesaian.
Kau ingat aku gembira tengok si ibu menangis, si ayah merintih sayu salahkan diri sendiri bila ada anak yang tak pernah tahu dek untung?
Kau ingat aku bahagia bila semua kisah perit hidup si ibu ayah, aku yang kena dengar sedangkan aku bukan penyebab semua yang jadi?
Dan masih aku juga yang pentingkan diri sendiri.
Aku dah cakap, aku tak nak campur urusan kau, aku tak nak ambil tahu apa saja kau lakukan.
Sebab aku dah penat dicaci maki.
Aku dah penat dilabel itu ini.
Dan aku masih tak faham, kenapa si ayah ibu itu, memilih untuk menggunakan aku untuk bersuara, untuk bersoal jawab dengan kau.
Sedangkan mereka ibu ayah yang besarkan kau, yang lebih layak membetulkan segala kepincangan kau.
Aku jelik. Aku penat.
Aku cuma mahukan kebebasan fikiran aku.
Jangan tanya kenapa aku diam membisu sejak akhir-akhir ni.
Aku cuma mahukan ruang aku sendiri.
Dan ruang aku yang takde kelibat kau pun dalam tu.
Tolonglah.
Pergi jauh dari hidup aku.

Thursday, July 16, 2009

Semalam tetiba je dapat sms dari Mak mintak password laptop, memang takde syak wasangka langsung, laju je reply sms Mak bagi maklumat yang diperlukan. Siap bagi instruction lengkap untuk pasang printer kalau-kalau Mak nak print resepi ke ape. Tak lama lepas tu, masuk lagi sms dari Mak.

Bukan main lagi budak kecik ni mengelat nak guna laptop. Geram betul. Terus hantar sms ugutan pulak kat dia.

Terus senyap je takde respond. Tak boleh jadi ni, terus call rumah cakap dengan dia. Macam-macam la alasan nak buat homework sambil dengar lagu la, sebab takut tertidur. Dah siap warning suruh tutup laptop, pi tidur before pukul 12, kalau tak nak doa biar dia jadi katak, boleh jadi makanan penanggal. Plan nak call dia balik tapi dah terpengsan awal. Bangun pagi ni, check handphone ada sms dari Mak. Tengok delivered time 2.25am.

Memang bertuah betul budak ni. Dengan Mak sekali dia goreng. Tak tau la pagi ni dia pi sekolah ke tak, kalau dah pukul 2.25am pun masih belum tidur. Haih. Payah betul ada kanak-kanak separa normal dalam keluarga ni.

Wednesday, July 15, 2009

Umur dah sebelas tahun, tapi masih lagi berfikiran macam budak tadika. Memang dia ni sebenarnya budak kecik umur enam tahun yang terperangkap dalam badan budak umur sebelas tahun. Boleh je orang lain letak nama kumpulan "berjenis" sikit, dia main belasah je pi letak nama "HAGEMARU". Macam tak bersalah je. Memang otak kartun betul budak Baby ni!
Ini adalah super lawak. Semalam baru je nak lelap mata, dapat sms dari Epah a.k.a Ustaz Abu suruh pi check blog dia. Malas nak turn on computer, bangun pagi ni baru semangat nak baca apa yang dia update. Semalam nak balik rumah Si Kucing, macam-macam hal jadi gara-gara Baby yang memang suka cari pasal.

Being the youngest in the family, memang Baby gila craving for attention. Dah degil tak nak dengar cakap Ustaz Abu, abang kesayangan dia suruh stop layan YouTube, pi tidur sebab dah pukul 12 tengah malam, dah dia melawan hempas buku segala, pastu dia pi pulak tampal satu rumah penuh dengan kertas bertulis "Ustaz Abu Gemuk". Balik je hantar aku kat rumah Si Kucing, ni yang depa tengok.

Penuh bertampal kertas kecik satu rumah

Kat dinding hall ada

Kat pintu bilik pun ada

Memang cari pasal betul la budak kecik ni. Dah la pagi nak pi sekolah bukan main seksa lagi nak bersiap, Ustaz Abu jugak nak rush pi hantar dia. Dah siap dapat surat amaran terakhir sebab datang lewat 31 hari berturut-turut pun, masih tak mau berubah. Ustaz Abu pun sama je bengong, pi balas pulak kat dia.

Respond dari "Ustaz Abu Gemuk"

Tak tau la pagi ni depa dok perang sakan, sapa hantar Baby pi sekolah. Gila nak melayan kerenah budak sorang ni. Aku boleh tumpang gelak je la. Haih. Macam-macam perangai.

Wednesday, July 08, 2009

Manusia aneh yang bukannya takut disumpah jadi katak, tapi lebih takut jadi makanan penanggal! Adoiyai!!

Tuesday, June 30, 2009

Quote from the game - Zuma Deluxe

How true, kan? Selalunya niat baik bagi teguran membina supaya orang boleh baiki diri dia, biar jadi lebih baik. Tapi bila berakhir dengan pergaduhan, semuanya jadi sia-sia je. Tak semua orang boleh menerima teguran dengan hati terbuka. Lebih pedih lagi kalau dengan darah daging sendiri. Kadang-kadang bila kita cakap secara elok, memang tak jalan, tak makan saman. Bila tinggikan suara, mulalah berkecil hati. Mesej yang kita nak sampaikan tak diterima, masuk telinga kanan, keluar telinga kiri. Lebih parah kalau mula sentap sana sini, benda kecik pun boleh buat perang dunia kelapan.

Susah sebenarnya kalau orang yang sentiasa rasa dia betul, tak pernah nak kaji salah sendiri. Setiap apa yang jadi, ada saja mangsa yang boleh dia tuding jari. Bukan semua orang boleh berfikir ikut cara logik akal kita. Satu yang paling nyata, umur tidak boleh dijadikan kayu pengukur tahap kematangan. Tambah pulak orang yang sentiasa hidup dalam lingkungan dunianya sendiri, tak pernah meluaskan pandangan di luar zon selesa. Hidup dia pastinya hanya untuk dia, dan semua orang dipaksa mengikut rentak dia.

Penat sebenarnya nak fahamkan orang jenis macam ni, yang kita sebenarnya buat sesuatu perkara tu berdasarkan pengalaman hidup kita sendiri, bukan untuk kepentingan peribadi, tapi untuk kebaikan semua orang. Langkah terbaik sekarang ni, biarkan saja dia menguruskan kehidupan sendiri dan membuat keputusan yang dia sendiri mahukan. Kalau jadi sesuatu yang tak diinginkan, sekurang-kurangnya kita bebas dari tudingan jari dan rasa bersalah yang tidak sepatutnya ada. Pastinya lepas ni dapat dielakkan sebarang pergaduhan dan masam muka.

InsyaAllah.

Monday, June 29, 2009


Memang sengaja aku letak bahan bukti di sini, sebab kadang-kadang mamat ni tersinggah jugak dekat blog ni. Dari dulu lagi, kalau chat di YM, dia memang suka guna singkatan yang pelik-pelik. Fine la kalau kau nak jimat sangat kredit masa hantar SMS (walaupun satu sen je pun setiap kali hantar kan?), tapi bila bagi komen di Friendster ke, FB ke, perlu ke nak singkatan segala? Memang aneh ini anak! Dah banyak kali aku komplen, masih lagi nak buat benda yang sama.

Amek ni aku bagi liputan meluas lagi dekat blog ni. Kalau lepas ni masih berperangai aneh, memang I reserve my comment la kan? Apa yang penting, aku nak bagitahu yang aku rasa sangat annoying la apa yang kau buat ni. Mungkin bagi kau normal je, benda biasa je kan, tapi bagi aku tak. Aku tak suka. Get it?

Sunday, June 28, 2009

Hari tu masa teman Encik Kucing tengok match Brazil vs Itali, aku yang slow amat bab bola sepak ni, kept on asking soalan yang kengkadang agak bimbo jugak. Memula memang la soalan aku dilayan, tapi lama-lama aku rasa beliau pun agak tekanan sebab aku asyik tanya soalan yang sama je. Beliau pun mula jawab secara kasar, yang buat aku rasa sentap tetiba. Spontan terkeluar dari mulut aku pasal Ayah yang tak pernah jemu nak layan kerenah aku yang suka tanya macam-macam soalan walaupun soalan bodoh sekalipun.

Aku suka layan Ayah tengok sukan, tak kira sukan apa sekalipun. Masa match tenis baru ni, aku layan je Ayah tengok setiap game, pastu mula tanya macam-macam soalan. Ayah tak pernah rimas pun, tak pernah rasa terganggu, jawab je soalan yang aku tanya berkali-kali. Pastu siap terangkan secara detail segala maklumat lanjut tentang tenis. Apa itu Aces, berapa games dorang kena main, cara permarkahan dan corak permainan. Baru aku tahu segala mak nenek pasal tenis ni.

Aku ingat lagi kutuk si Nadal tak habis-habis pakai baju pink. Tapi Ayah cakap Nadal pakai pink to show some support to sorang pemain golf yang isterinya suffering from breast cancer! First time aku dengar pasal ni dari mulut Ayah sendiri, selama ni banyak je aku baca gossip Nadal pakai baju pink, fashion victim la, orang semua dok kutuk dia baik punya. Sebenarnya bagus jugak Nadal ni ye? Concern pasal breast cancer segala.

Masa kecik-kecik dulu kan, takde Astro pun, setakat TV1, TV2 dan TV3, memang limited sangat untuk Ayah tengok sukan. Jadi kat rumah ada satu radio bukan untuk FM, AM je, ada untuk SW1 dan SW2. Aku tak pernah tahu apapun pasal semua tu, tapi Mak cakap Ayah selalu dengar BBC UK melalui SW1 ataupun SW2. Biasanya balik kerja, lepas makan Ayah akan pusing tombol kat radio tu untuk cari stesen radio yang dia suka, lepas tu duduk senyap je mendengar melalui radio tu. Dahlah orang tu cakap laju, British English pulak tu, memang aku tak faham satu apapun. Tapi tu la aktiviti wajib Ayah tiap-tiap hari.

Ayah memang minat semua jenis sukan. Bukan setakat minat tengok je, Ayah tahu semua sejarah setiap sukan tu, siapa atlet yang cemerlang, siapa yang terbaik, segala syarat peraturan setiap sukan tu Ayah tahu. Aku sangat kagum dengan Ayah. Pernah ada temasya sukan disiarkan di TV, masa tu acara renang berirama. Kebetulan Tok ada kat rumah masa tu. Ayah khusyuk je tengok. Tok dah buat muka pelik. Lepas tu ada pulak acara gimrama. Ayah masih khusyuk layan TV. Lagi Tok buat muka pelik.

Tok tanya Mak, kenapa Ayah dok tengok perempuan seksi macam tu kat TV? Mak gelak je, sebab memang Mak tahu Ayah bukan gatal nak tengok perempuan seksi tak cukup pakaian, tapi Ayah memang minat semua jenis sukan. Aku rasa sampai hari ni Tok masih confuse sebab tak dapat penjelasan lanjut dari Mak.

Sekarang ni dah pencen pun, dengan macam-macam penyakit menyerang, Ayah masih tetap gigih tengok sukan. Tapi dari dulu sampai sekarang, satu je yang tak pernah berubah. Ayah akan sentiasa senyap masa tengok sukan, takde nak sorak bagai, takde nak emo marah ref ke. Tengok bola sepak pun boleh cool je. Aku je yang suka emo lebih, terjerit sini sana, padahal kalau Ayah tak terangkan, haram tak tau satu apa pun pasal sukan.

Baru ni Ayah layan snooker match dekat TV, Encik Kucing terkejut kot, dia tegur Ayah, Ayah senyum je. Pelik agaknya Pak Haji pun layan snooker. Hehe. Tu belum dia tengok Mak Hajah layan game snooker kat PC, sampai addicted siap tanya Abang kalau-kalau Abang boleh bawak dia pi main snooker kat kedai. Gila lawak Mak Hajah ni.

Betul la Mak cakap, dalam keadaan sekarang ni, remembering the good old days adalah cara terbaik untuk elakkan depressed dengan keadaan kesihatan Ayah yang tak menentu. Biarlah takde orang baca pun blog ni, tapi ini langkah terbaik untuk ingat semua kisah indah tentang Ayah. InsyaAllah, aku akan terus menulis semua yang indah tentang Ayah. Janji.

Saturday, June 27, 2009

Dulu masa kecik-kecik, kawan sepermainan aku yang paling rapat adalah Abang. Mana je dia pergi, mesti dia usung aku sekali. Agaknya sebab tu la aku takde main masak-masak ke, main anak patung ke, main doktor-doktor ke. Balik-balik main layang-layang, main guli, main gasing, tak pun main tembak-tembak.

Abang ni ada satu perangai aneh. Dia suka kutip barang yang dijumpa tepi jalan. Pastu penuhkan poket seluar dia dengan barang-barang tu. Dulu keluar mesti nak pakai seluar pendek yang ada poket di kiri kanan seluar. Pastu mula la sumbat segala macam mak nenek dalam tu. Paling tak best sekali, Mak akan pakaikan aku seluar pendek yang berpoket satu di belakang, tapi seluar tu akan diterbalikkan. Maknanya, bahagian poket tu akan tukar ke bahagian depan.

Memang satu peluang besar untuk Abang sebab bila poket seluar dia penuh, dia sumbat segala macam mak nenek dalam poket seluar aku. Muka tak bersalah pulak tu. Balik je rumah, sibuk punggah barang yang dia kutip. Dah la benda tak berfaedah, batang aiskrim la, getah bulat la, askar kecik kaler hijau yang patah tangan la. Memang aneh dia ni.

Pastu punca utama nak bagi aku pun sama kena marah dengan Mak. Kalau dah tiap-tiap hari bawak balik sampah, haruslah kena libas dengan tali pinggang kan? Tapi betul degil dia ni, mana pernah serik. Insaf la kot sehari dua, pastu buat balik perangai. Agaknya aku pun tahan je dengan perangai dia, dengan libasan tali pinggang, sebab dah takde kawan lain kot.

Lagipun Mak dah pesan, nak keluar main mesti berdua. Balik pun berdua, walaupun selalunya Abang mengelat hantar aku balik separuh jalan sebab dia nak pergi main dekat tepi lombong dengan Fahmi. Silap besar strategi dia tu, dah tentu kalau keluar rumah berdua, balik pun kena berdua kan?

Sampai rumah sorang diri je, habislah nak susun ayat menjawab soalan Mak. Aku ni selalu jadi balaci tolong bukak pintu belakang bilik air, senyap-senyap macamlah Mak tak tahu. Akhirnya, dua-dua kena libas dengan getah paip sebab buat pakatan jahat. Dahlah kaki dia penuh berselut aku kena tolong cuci sampai bersih. Ni patutnya dah besar camni aku kena mintak ganti rugi la atas segala kecederaan yang aku tanggung dulu untuk selamatkan dia.

Agak-agak berapa aku layak claim ye?

Friday, June 26, 2009

Aku tidak boleh untuk tidak bersetuju dengan dia. Sebab apa yang aku tengah lalui sekarang ni sama dengan situasi yang cuba dia gambarkan. Haih. Banyak sangat benda yang aku simpan dalam hati, terlalu nak menjaga hati semua orang jadi aku rasa tak perlu diluahkan pun. Tanggung je la tekanan sorang-sorang.

Cuma sekarang ni dah mula rasa tenang, sejak aku pergi bawak diri dari syurga dunia tu. Tapi, rindunya kat Mak sama Ayah, dah la dorang pun tak berapa sihat sangat. Ayah sedih je masa aku salam dia, bagitau aku nak pergi. Mak pulak terus tanya bila aku nak balik sebelum aku melangkah keluar rumah. Kalau tak kuat memang dah berdrama swasta kat situ.

Apapun, harap Tuhan bantu aku untuk terus kuat dan tabah. I know I will.
Encik Aie telah mengetag saya beberapa hari yang lalu tapi saya baru sedar kerana baru membaca blog beliau. Jadi mari sama-sama kita saksikan apa yang telah saya tulis di bawah ini.
  1. Bekas kekasih saya adalah: seorang (yang perasan) Superman. Memang dia yang paling gagah dan paling kuat (kononnya).
  2. Saya sedang mendengar: bunyi kipas berpusing, bunyi jarum jam berdetik, bunyi air menitik. Sunyinya rumah ni!
  3. Mungkin saya patut: berhenti duduk menghadap komputer sebab pinggang saya dah mula rasa sakit. Jadi saya kena baring.
  4. Saya suka: makan dan makan dan makan lagi. Sebab tu perut saya telah membesar dengan jayanya.
  5. Sahabat-sahabat baik saya adalah: tidak normal dan tidak tipikal, penuh cacat cela dan mengalami masalah mental yang ketara. Tapi saya chenta mereka juta-juta tau.
  6. Saya tak paham: kenapa masih ada manusia tongong yang membelakangkan ibu bapa sendiri?
  7. Saya kehilangan: kepercayaan bahawa manusia akan berubah menjadi positif apabila sudah bersedia untuk berkahwin. Ada yang jadi lebih teruk dan memualkan.
  8. Ramai yang berkata: muka saya makin tembam, badan saya makin berisi. Tapi saya tak heran pun sebab hati saya tetap gembira.
  9. Makna nama saya: pi tanya Ayah saya, dia yang bubuh nama ni. Kalau ikut Mak, nama saya sekarang ni patutnya Nurul Hidayah.
  10. Cinta (sejati) itu adalah: patutnya kat Tuhan je, cinta sesama manusia ni kadang-kadang jadi terlalu menyakitkan.
  11. Di suatu tempat, seseorang sedang: melakukan cubaan balik keje awal dengan meminta kawan beliau tolong punch card.
  12. Saya akan cuba: menahan sakit dan melawan sakit pinggang ini dengan segera sebelum situasi menjadi lebih parah.
  13. Ayat SELAMANYA membawa maksud: FOREVER. Tengkiyu.
  14. Telefon bimbit saya: dapat secara percuma setelah melanggan talian 3 selama setahun semasa di adelaide.
  15. Bila saya terjaga dari tidur: check orang kat sebelah saya tu dah bangun ke belum nak pi keja.
  16. Saya paling meluat apabila: ada orang jenis tikam belakang, depan mulut bukan main manis, belakang? Sendiri mau ingat la..
  17. Pesta/Parti adalah: aktiviti bergembira kerana banyak dapat goodies (merujuk pada parti tupperware yang saya hadiri bersama mak masa kecik-kecik dulu)
  18. Haiwan yang paling comel yang saya pernah temui ialah: seorang kucing bernama cat. Eh adakah beliau adalah haiwan? Tidak!!!
  19. Peringkat umur yang paling menyeronokkan bagi saya ialah: semasa belum akil baligh, buat jahat camne pun tak tanggung dosa sendiri lagi.
  20. Hari ini: saya pi beli mekdi mcvalue lunch lalu makan dengan gembira.
  21. Malam ini saya akan: menonton tv atau muvi ketika si kucing pergi bergembira berperang di CC bersama kawan seangkatannya.
  22. Esok pula saya akan: paksa si kucing pi pasar malam jalan TAR lepas dia abes keje.
  23. Saya betul-betul inginkan: sakit pinggang saya ini tidak jadi bertambah serius. Seksa nak tido di malam hari.
  24. Ketika anda lihat wajah anda di hadapan cermin pagi ini: tertanya-tanya sendiri, apsal mata macam bengkak je ni?
  25. Pusat membeli-belah atau arked permainan: Dua-dua tamau, nak duduk rumah je elakkan jangkitan selsema babi.
  26. Makanan Barat atau Jepun: Sekarang semua pun saya tamau. Selera makan dah haywired lepas demam teruk hari tu.
  27. Bilik yang terang atau gelap: kalau nak tidur kena gelap, rasa macam sakit mata bila lampu terang.
  28. Makanan segera adalah: sepatutnya dijadikan makanan ruji negara ini.
  29. Ayat terakhir yang anda katakan pada seseorang?: Nak pi mekdi satgi, mesti awak dengki kan? (padahal orang tu dapat makan mekdi free, bos dia belanja. cis!)
  30. Saya rindu: nak tengok langit cantik di adelaide. Tak sabar betul mau kembali ke sana!
Seterusnya saya mahu mengetag Cik Wani PinkDrops dan Encik Abu John SSL. Sila ambil tindakan segera!


super duper comel wonder baby, yeeun jr. check out her cutie action at 3:08 - 3:10 and 3:58 - 4:02. yummy amat budak kecik ni! geram!

Wednesday, June 24, 2009

Kadang-kadang bila kita ada terlalu banyak benda yang kita mahu cakap, otak kita jadi terlalu sempit untuk merangka ayat untuk diluahkan. Ini sudah cukup untuk meluahkan apa yang aku rasa, apa yang bermain dalam jiwa.

Running away bukannya cara terbaik untuk selesaikan masalah, tapi dalam keadaan sekarang, aku tak kisah kalau dipanggil coward sekalipun sebab untuk aku terus kekal sihat dan kembali sempurna, aku perlukan suasana yang tenang dan jauh dari masalah.

Walaupun terpaksa berjauhan dari my energy bar, ini yang terbaik untuk semua pihak buat masa ni. Dan aku harap aku dah buat satu keputusan yang betul. Tuhan, bantu ya?

Friday, June 19, 2009

Saya sayang ahli tetap Kumpulan Isteri Kesepian (KIS) dan Kelab Penganggur Terhormat (KPT). Mereka adalah sumber kegembiraan saya yang terlalu mengasyikkan buat masa ni. Saya harap mereka akan kekal menceriakan hidup saya walaupun semuanya akan terpisah dengan tuntutan karier satu hari nanti.

Saya ada kurang lebih 2 minggu untuk melepasi latihan peringkat pertama. Ada dua lagi peringkat latihan yang perlu saya langsaikan sebelum saya ditawarkan satu pekerjaan tetap. Harapnya saya akan terus cekal berusaha dan mampu mengekalkan prestasi cemerlang untuk maju ke peringkat seterusnya.

Terima kasih Tuhan sebab masih tidak jemu beri saya rezeki yang indah-indah. Semoga urusan saya dipermudahkan dan berjalan lancar kelak. Saya cuma perlu kuat dan terus bertahan sampai ke garisan penamat. Harap Tuhan kuatkan hati, jiwa, mental dan fizikal saya.

Thursday, June 18, 2009

Words of the day: Mendabik dada sampai ke langit ketujuh (TyM, 2009)

  1. Masih wujud rupanya manusia yang hidup di alam fantasi, meriwayat kisah indah penuh ceria dan bahagia seolah dunia milik dia. Penat melayan ragam manusia yang tidak pernah memandang rumput di bumi setiap kali merenung bintang di langit. Tapi, manusia ini juga jadi the source of free entertainment. Jelik tapi nyata menghiburkan.
  2. Kadangkala kita rasakan sudah cukup dengan segala nikmat kurnia Tuhan, dan puas panjatkan rasa syukur atas segala pemberian-Nya. Anehnya, ada juga manusia yang di luar sana bersusah-payah fikirkan kehidupan kita, mempersoalkan itu ini, begitu begini. Kenapa tidak digosok saja kain sendiri yang berkedut, daripada sibuk menampal koyak di kain orang lain?
  3. Manusia yang dianugerahkan akal bijak, punya pendidikan tinggi, tidak semestinya bijak berfikir dan bertindak. Kebijaksanaan juga mampu menonjolkan kebodohan yang tak pernah disedari. Apa yang lebih menyedihkan, segala tindak-tanduk dianggap betul belaka kerana dia lebih cemerlang dari sudut akademik. Bolehkah ilmu hidup dan hukum alam dipelajari di universiti? Kesian, tapi lebih baik diabaikan untuk elak pergaduhan.
  4. Bersyukur bila kita didedahkan pada realiti hidup dan belajar menerima hakikat, qada' dan qadar. Sedih bila melihat orang lain masih lagi di alam khayalan, tidak dapat berpijak di bumi nyata bila terbuai dek angan yang bakal memusnahkan. Doa saja supaya segera dia diberi kesedaran sebelum terlalu lambat untuk berpatah balik ke garisan mula.
  5. Menghapuskan segala tanggapan negatif dan berfikiran baik nyata membuat hati tenang, hilang segala kekusutan yang bersarang. Memaafkan walau payah untuk melupakan, telah memberi kesan keceriaan berpanjangan. Harapnya terus dikekalkan sebegini di masa akan datang agar terlerai segala dendam tersimpan.
  6. Perkara terbaik yang perlu dilakukan dalam keadaan sekarang adalah berhenti mengambil peduli, memberi cadangan dan membuat keputusan untuk orang lain. Niat baik memang selalu disalahertikan, jadi untuk apa membodohkan diri membantu pada yang tidak pernah harapkan pertolongan?
  7. Berdiam diri dan jadi pemerhati terhadap lakonan pentas dunia memang aktiviti yang menarik dan menyeronokkan. Manusia yang tidak pernah sedar diri mahupun yang berusaha gigih untuk jadi pujaan ramai, adalah sumber hiburan terkini yang seharusnya diberi penghargaan atas segala yang dilakukan.
  8. Selalunya apa yang kita suka menjadi kebencian orang lain. Bukan semua orang berfikiran sama dan kita sama sekali dilarang memaksa akal fikiran kita diterima sewenangnya. Jika si luncai tetap mahu terjun dengan labu-labunya, biarkan saja dia terus tenggelam. Hidup ini tetap sama, tetap indah, tetap gundah.

Tuesday, June 16, 2009

Another meet up session with the girls, but with a new face joining in, and some familiar faces who were not able to turn up. A little bit awkward talking to some people who totally change from the first day we met each other, but that is plain normal, isn't it? It keeps me thinking and wondering, how can people changed easily, and make things worst instead of better?

Sometimes when you put higher expectation on the one who used to be your best buddy, you left her with the hope that she would remain unchanged until the day you came back, but it hurt so much when you found out that she had turned into somebody you don't even know. A stranger. The one who used to cry with you, to share all your laughter, had somehow became an alien from up above.

I have to stop hoping and wishing that everything would still remain the same, as it would only hurt me even more when things didn't turn out to be as expected. That's life, and I have to learn to deal with it. Anyhow, I still miss the 'old' her, the one who used to be pretty close to my heart. It is time for me to finally letting go, and that would surely be the best things for her from now onwards. I hope she would finally find her own way, and would be happy with her new life. Even if I already lost her, I know she would be just fine, and I am happy for that.

I really am.

Monday, June 15, 2009

Screwing things up by being over confident in a job interview, doesn't help at all. Despite of admitting the mistakes, trying to cover things up when it was pretty obvious that I had messed up everything, would only do more harm than good. I don't have to wait for any good news, and I don't have any luck left, to secure me the job.

Lesson learned. Stop being over confident in the next job interview, and hopefully I'll be all fine. Once bitten, twice shy. Twice bitten, never cry. Thrice bitten? I better die!!

Huhu~ T___T

Sunday, June 14, 2009

Having fun with the girls til the wee hours for two nights in a row was totally awesome! Now I know who should be called friends, and who are the real foes. Can't wait for our next project, and hopefully everything goes smoothly as planned. Happiness is everywhere, and hope it will stay.

Wednesday, June 10, 2009

Bila diberi peluang 4 hari menatap muka orang tersayang, tiba-tiba bangun pagi tadi dah takde orang kat sebelah, rasa sedih tahap naga. Haih. Kalau semua benda jadi mudah, kan bagus. Tapi pengorbanan tu yang paling utama. Dalam keadaan sekarang ni, kena buang jauh-jauh rasa pentingkan diri. Apapun jadi, hidup mesti terus!

Tuesday, June 09, 2009

I wish I have the courage to share it with the world, but too bad that I haven't.
I wish I would stop whining and be thankful for what I already have, I know that I'm still trying.
I wish I could see things in every positive way, so that I will stop thinking bad about others.

So many times to write, so many things to share, but why all of a sudden, my mouth was tightly shut?
I need my own space, I need my own sweet time.
So I could sit back and relax, and deeply think before I decide.
Dear God, help me please!

Wednesday, June 03, 2009


Cik Wani dengan rela hati telah memberikan award di atas kepada saya beberapa kurun yang lalu. Baru kini berkesempatan menunaikan apa yang perlu. Teruskan membaca!


Nyatakan 5 fakta menarik tentang pemberi award ini : Cik Wani PinkDrops
  1. Beliau adalah seorang pembaca tegar blog saya dan suka memberi komen melalui YM di setiap tulisan dan repekan saya yang telah dibaca di blog.
  2. Beliau adalah seorang penggigih menegur saya di YM setiap kali nampak saya muncul walaupun takde topik nak borak.
  3. Beliau adalah seorang penyumbang produk Famous Amos dalam salah satu dulang hantaran ketika majlis pernikahan saya.
  4. Beliau adalah seorang pemberi maklumat tegar mengenai gossip-gossip di kalangan blogger yang sedang hangat diperkatakan.
  5. Beliau adalah seorang tunang kepada kekasih hati yang mempunyai tarikh lahir dan tahun kelahiran sama, malah telah berjaya bertahan selama 9 tahun setakat ini. Big congrats kepada beliau.

Setiap blogger mestilah menyatakan 10 fakta atau hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award yg seterusnya:
  1. Tidak suka makanan pedas dan tidak faham kenapa ada manusia yang sanggup menyeksa perut dan mulut malah dengan lazatnya menikmati makanan pedas setiap waktu.
  2. Suka membaca blog manusia yang tidak dikenali, tak kisah apa jua jenis cerita yang dipaparkan. Boleh menghabiskan masa berjam-jam membaca blog saban hari.
  3. Tak suka memakai kasut tumit tinggi, dan kerana itu hantaran perkahwinan saya adalah sepasang kasut adidas yang selesa dipakai ke mana saja.
  4. A morning person jika di Malaysia, kerana selalu kena teman Mak ke sini sana seawal pagi.Tapi sangat suka bangun lambat di Aussie sebab takde kena teman sesape pun setiap pagi.
  5. Suka memakai jeans yang sama sehingga lusuh dan koyak walaupun memiliki koleksi jeans yang agak banyak.
  6. Tidak suka membeli belah di malaysia kerana semua barang berjenama adalah supermahal dan saya adalah tidak mampu. Sehelai jeans levi's di malaysia berharga sama dengan sekurang-kurangnya empat helai jeans levi's yang sama bentuk dan gaya di aussie(pernah membeli sehelai jeans levi's semurah AUD5, approx RM15 di aussie).
  7. Suka mengambil pesanan barang dari kawan-kawan di Malaysia malah dengan rela hati tak mark up walaupun satu sen, tapi ada juga barang tidak dituntut dan mengakibatkan kerugian kerana mendahulukan duit sendiri T__T
  8. Suka mengambil bau pakaian yang baru diangkat dari ampaian, sangat indah dan sukar digambarkan.
  9. Tidak suka memakai seluar/kain yang labuh mencecah lantai, kalau boleh biar setakat buku lali je, senang nak solat di mana-mana nanti.
  10. Sedang mengalami sakit pinggang yang amat kronik, tidak bebas untuk berjalan, duduk, baring, mahupun merangkak dengan sempurna. Namun bersyukur dengan anugerah Tuhan kerana sekurang-kurangnya mendapat pendedahan awal terhadap kehidupan di hari tua nanti.

Anda perlu memilih 10 penerima award seterusnya dan describe tentang mereka:

Sesiapa yang sudi. Malas nak bagi arahan selanjutnya.

Tuesday, June 02, 2009

Hari tu aku dengar keadaan kau dah kritikal, kiranya tunggu masa je nak mati. Lepas tu kau menghilangkan diri, bukan setakat sms, call pun tak berjawab. Majlis aku pun kau tak datang, aku mintak alamat nak kirim kad pun kau tak bagi, jadi aku undang melalui sms dan email je la. Lama jugak kau hilang, sampai aku ke Adelaide, dah siap balik Malaysia semula, kau terus diam menyepi.

Tapi kan, ada jugak aku tanya kawan-kawan, kau elok je sihat sempurna, siap boleh main futsal dengan riang gembira. Kau contact kawan-kawan relaks je, macam takde pape pun jadi. Aneh. Aku punya la dok bayangkan seksanya hidup kau sekarang ni kena jawab soalan malaikat dalam kubur. Rupanya kau hidup lagi. Haih. Sia-sia je aku dok baca Yassin sedekah kat kau, bagi ringan sikit beban seksaan dalam kubur tu, padahal kau hidup je lagi.

Pelik kenapa kau nak jauhkan diri dari aku, aku rasa kau yang termalu sendiri sebab kau sangat yakin aku nak kahwin dengan kau. Siap cakap aku janji nak kahwin dengan kau. Tak tahan betul. Bila aku janji? Ada bukti ke? Masa zaman kegelapan aku dulu, kau selalu pujuk aku, kata kau kalau takde sape nak kat aku dah, kau ada je, sampai umur 30 kalau aku masih single, kau nak ajak aku kahwin. Aku takde pulak cakap setuju dengan cadangan kau, sebab aku rasa macam sumbang mahram je nak kahwin dengan seseorang yang aku dah anggap macam abang sendiri.

Meh aku nak bagitahu kau something. Aku rasa kau ada masalah mental kot. Ada satu hari di bulan Disember tahun lepas, kononnya kau telefon aku nearly sejam, I was asleep, dan kononnya aku meluahkan perasaan rindu cinta kasih sayang kat kau, siapa sebenarnya yang bertakhta di hati aku and all those bullshits. The truth is, I wasn’t sleeping at that time, and the call was only for 47 seconds! I have all the records, man! Surprisingly, kau boleh tipu aku bulat-bulat. It was 3.30 in the morning, dan aku jujurnya malas nak layan kau borak, sebab tu aku pretend as if aku dah tidur! Tak sangka kau ambil kesempatan membuat cerekarama pulak. Pathetic amat, sey. Aku masih simpan record yang aku buat panggilan to someone, a minute after you call.

47 seconds and nearly one hour? Kau memang ada masalah.

Monday, June 01, 2009

Sebenarnya tak faham dengan seorang makhluk Tuhan yang layak dipanggil Nenek ni. Kalau nak ikutkan, dari zaman muda belia sampai ke hujung sisa usia, dia tak pernah berhenti mengambil tahu hal orang lain, dan menjaja cerita di sini sana. Setiap waktu bersolat jemaah di surau, tak pernah ketinggalan satu waktu pun, dah siap ada gelaran Hajah, tapi mulut masih tak berubah.

Lagi pelik sebab anak-anak lelaki dia keluar masuk penjara, jenuh kena ikat jamin, yang perempuan pulak macam-macam isu timbul melibatkan kekasih orang lain, tunang orang lain, suami orang lain. Semua orang pun tahu anak-anak dia kucar-kacir, banyak timbulkan masalah. Dia je yang muka tembok ada anak berperangai macam tu, dan masih terus sibuk ambil tahu hal anak orang lain.

Agaknya bila dia nak sedar ye? Kesian betul tengok dia, takde unsur kesedaran dan keinsafan langsung. Penat aje dok dengar ustaz bagi ceramah kat surau, mulut dia masih tetap berpuaka. Terbaru ni pulak kecoh anak bongsu dia dah tukar kerja, kali ni jadi peragut bermotosikal sepenuh masa. Siap bangga dengan kawan-kawan tunjuk hasil tangkapan di jalanan.

Kalaulah masa tengah meragut tu, anak dia kena hentam dengan kereta ke, lori ke, trailer ke, pastu mati kat tempat kejadian, otak berkecai atas jalan, agaknya apa perasaan dia ye? Dia nak insaf tak? Apa agaknya yang akan buat mulut dia berhenti bercakap pasal anak orang lain ye? Satu je aku mintak, jauhkan dari orang macam ni, jangan melekat perangai hina macam ni kat keturunan aku. Harap Tuhan sentiasa lindungi keturunan aku dari anasir jahat camni. Haih.

Sunday, May 31, 2009

A: Hari tu kan, kat ofis saya, ada ustaz sepupu Lan datang buat baca yassin, pagar kawasan dengan lada hitam sebab ada budak yang kerja malam nampak pocong.
B: Eh, camne pulak awak boleh kenal sepupu Lan yang datang tu?
A: Sepupu Lan mana pulak ni?
B: Tadi tu awak cakap ustaz tu sepupu Lan.
A: Saya cakap ustaz SEKUMPULAN, bukan sepupu Lan.
B: Err.. ye ke?
A: Awak ni kelakar la. Sebab tu la saya kawen dengan awak.
B: T___________T

Saturday, May 30, 2009

The bad news is not that bad anyway, after consultation with the professionals, found out that I was freaking out for nothing. Talk about first timers, inexperience and all, but yeah, thanks to the Almighty for answering my prayers. It’s time to have lots of rest, enough yummy food for the hungry tummy, never skip prescribed drugs, and I’ll be all good in a day or two. Will be hibernated from the outside world and shall resume the usual daily life, hopefully by early next week. Now it’s time to catch some sleep.

Later peeps~

Tuesday, May 26, 2009

Tuhan, kenapa kejap sangat je bagi pinjam? Lama sikit tak boleh eh? Sedih la macam ni. Tapi takpe je, saya redha la. Mesti ada baiknya tahu sekarang dari tahu kemudian hari kan? Tak sabar nak balik, boleh peluk cium orang yang saya sayang dan rindu. Boleh kongsi kecewa ni sama-sama. Bagi saya tabah macam selalu, boleh tak Tuhan? Saya dah cuba ni, tapi macam tak cukupla. Nak sikit je lagi, tau? Terima kasih, Tuhan.
It's too early to tell, but there won't be any good news waiting to be shared with others. I am totally heart broken, and wish I knew it earlier so that I won't be waiting for nothing. Life must go on, and I am trying to move on. If only everything would be easier for me..
Will be on the road trip again. Melbourne. The second trip for this month. Am heading home soon. Couldn't wait for the good news, hopefully it won't turn out to be the other way round. Praying for miracle, hoping for the best.

Friday, May 22, 2009

Kalau baru kahwin kan, pastu pi letak status di YM, FB, Friendster dan di mana-mana je la sebagai "UNWELL", adakah itu bermaksud sedang morning sickness, atau sakit pembawakan budak?

Kenapa takde orang yang mahu berfikir outside the box?

Adakah salah jika sakit kerana perubahan cuaca dan perubahan musim atau kerana perbezaan suasana di malaysia dan di adelaide?

Adakah cubaan meneka seseorang yang baru berkahwin itu telah mengandung merupakan sesuatu yang normal dan comel?

Tidak pernahkah terlintas di fikiran pertanyaan kontroversi sedemikian mengundang perasaan tidak selesa atau membuatkan si pendengar berasa sedih dan sayu hati kerana impiannya untuk memiliki anak sendiri belum diperkenankan tuhan?

Kenapa bekas kekasih yang telah selamat berkahwin dan mempunyai seorang anak boleh mengeluarkan soalan yang sangat menjengkelkan walaupun dia sendiri mengalami masalah rumahtangga yang tak mampu diselesaikan?

Kenapa manusia terlalu suka mengambil tahu urusan orang lain walaupun mereka sendiri tidak mampu menguruskan kehidupan dengan baik dan sempurna?

Kenapa saya masih mampu berfikiran positif dan memaafkan manusia yang selalu menyakitkan hati saya tanpa cuba meminta maaf dan bertanggungjawab atas apa yang telah mereka lakukan?

Walau apapun keadaannya, Tuhan saya adalah sangat baik dan penyayang dan tidak pernah menyekat pintu rezeki saya, malah memberikan saya bahagia melampaui jangkaan hinggakan saya rasa tidak cukup lagi memanjatkan rasa syukur tidak berbelah bahagi.

Untuk itu, saya akan terus bersikap positif dan memaafkan sesiapa jua yang sangat memualkan perangainya.

Sunday, May 17, 2009

Aku & Bas: Episod Pengenalan
Kau terlambat keluar rumah dan ketinggalan bas yang sepatutnya kau naik setengah jam yang lalu. Sampai di persimpangan jalan, kau nampak bas yang menuju ke bandar menghampiri lampu isyarat. Pantas kau melintas jalan lalu berlari ke hentian seterusnya supaya kau dapat menaiki bas tersebut.

Kau tercungap kepenatan tapi bila kau sampai di hentian tersebut, bas tadi tak muncul tiba. Rupanya bas itu terhenti kerana lampu isyarat sudah bertukar merah. Kalau kau tak lari pun, sempat je kau naik bas tu. Kau tahu ini satu tanda yang hari ini kau tidak akan berjodoh dengan bas dan kau ternanti apa yang akan jadi seterusnya.

Aku & Bas: Episod 1
Kau mendapat jemputan untuk makan tengahari di rumah seorang kawan yang baru berpindah awal tahun ni. Kau tak pernah jejak pun kawasan tu, kau cuma melayari internet untuk mendapatkan lokasi tepat dan memastikan sumber pengangkutan ke sana.

Tiba hari kejadian, dengan bangganya kau mengumpul semua kawan-kawan dan menaiki bas bersama. Sampai di Stop 14, dengan yakin kau mengajak semua kawan-kawan kau turun. Tapi kau rasa aneh, sebab jalannya kelihatan sangat pelik dari apa yang kau bayangkan. Rupanya kau sepatutnya turun di Stop 16 untuk kerumah kawan kau.

Cepat-cepat kau bertindak naik semula bas dan meminta maaf pada si pemandu kerana kau tersalah turun. Dan segerombolan rombongan cik kiah yang ikut je kau turun tadi, terpaksa naik beramai-ramai balik. Bukan setakat pemandu bas, semua penumpang lain memandang pelik terhadap kau dan kawan-kawan kau yang naik beramai-ramai memenuhi bas tu.

Kau tak tahu mana nak letak muka sebab kau bukan aku. T__T

Aku & Bas: Episod 2
Kau membeli barang dapur bersama teman serumah dan menggunakan pengangkutan awam untuk pulang. Masing-masing membawa dua beg yang sarat berisi barang dan hanya mampu berjalan seperlahan mungkin dek kerana berat beban yang dijinjit.

Kau ada dua pilihan bas untuk pulang ke rumah. Satu di hentian yang sedang kau tunggu, dipenuhi ramai orang, dan satu lagi di hentian seterusnya yang terletak kira-kira 100 meter dari situ. Dari jauh kau nampak sebuah bas menuju perlahan, dan semakin dekat kau baru sedar bas itu menuju ke rumah kau, tapi akan berhenti mengambil penumpang di hentian yang jauh 100 meter dari tempat kau berdiri.

Dengan pantas kau tarik beg yang berat tadi, menjerit pada teman serumah untuk sama-sama berlari, dan mula mengatur langkah seribu. Orang ramai yang sedang menunggu bas terpinga-pinga melihat kau lari laju bagaikan dikejar anjing gila.

Setengah jalan kau berlari, kau terhenti sebab bila kau paling ke belakang, bas yang kau kejar seolah-olah mahu berhenti di hentian sebelumnya tadi. Lebih aneh lagi, teman serumah kau tak ikut sama berlari, tapi hanya memandang aneh dari jauh. Dengan longlai kau berpatah balik, sangkakan bas tadi berhenti mengambil penumpang, tapi belum sempat kau naik, bas tadi memecut laju dan berhenti di hentian seterusnya.

Teman serumah kau yang tadinya memandang aneh, tergelak besar melihat kau begitu gigih mahu mengejar bas sendirian dan menjadi objek aneh yang menimbulkan syak wasangka kepada orang ramai, tetapi kau tak berjaya pun menaiki bas yang diharapkan.

Kau tak tahu mana nak letak muka sebab kau bukan aku. T__T

Aku & Bas: Episod Akhir
Semua kejadian di atas berlaku di hari yang sama, pada waktu yang berbeza. Cuba kau cakap, mana patut aku letak muka sekarang?

Saturday, May 16, 2009

Satu.
Pelik kenapa masih ada manusia yang tak pernah reti bersyukur dengan apa yang dia ada, apa yang dia dapat, malah kerap bandingkan hidup dia dengan orang lain. Konon dia yang paling malang, paling tak disayangi, tak pernah dapat apa yang orang lain ada. Haih. Tuhan tu takkan nak bagi semua orang rezeki sama. Mesti lain-lain. Baru ada variasi. Masih hidup sebumbung dengan Ibu Ayah, takde pun jadi anak mangsa cerai, pun tak reti bersyukur. Apa lagi yang dia nak pun tak tau la. Dah la layan Ibu Ayah macam apa je, sebab tak dapat bagi dia kemewahan melangit macam kawan-kawan dia dapat. Pergi la tukar Ibu Ayah lain, kalau nak sangat disanjung ditatang bagaikan puteri kayangan. Sekarang pun dah ada bakal Ibu baru yang sering sanjung puji dan berikan itu ini, lagi dipandang jelik Ibu Ayah sendiri. Tapi yang hina yang jelik tu jugak la yang bagi dia sesuap nasi, takde pun nak hantar ke rumah kebajikan ke, buang dalam longkang ke. Elok je membesar sempurna jadi manusia. Mata belum terbukak luas, the grass won't always be greener on the other side. When reality hits, kita tengok siapa yang kena~

Dua.
Bertambah pelik macam mana orang boleh stay in a relationship, malah masih madly in love, with an abusive boyfriend. Bukan cakap pasal physically abused, itu memang manusia cacat otak je kalau masih bertahan, ini pasal mentally abused. Bila si boyfriend saiko yang suka menuduh tanpa usul periksa, memaksa buat pengakuan pada kesalahan yang tiada, malah bertindak kejam menyepi terus tanpa menjawab panggilan, atau membalas pesanan dihantar, membuatkan si kekasih kerisauan mengenangkan si boyfriend yang entah sihat atau sakit, sudah makan atau sedang kelaparan. Kejamnya boyfriend yang senang-lenang bersuka ria melepak bersama kawan-kawan, membiarkan si kekasih di rumah bermandi air mata, menyesakkan fikiran cuba mencari punca tercetus perbalahan. Lebih pedih kalau si boyfriend yang gunakan bahasa kesat penuh caci maki bila bergaduh, tapi terus mesra berkasih sayang bermanja sakan bila keadaan kembali pulih. Seolah-olah hati yang tercarik dek makian sebelum ini boleh sewenangnya dipulihkan sekelip mata hanya dengan kata cinta sepenuh jiwa. Kenapa kalau kita je yang sedar semua ni, susah sangat nak bukak mata orang yang terlibat? Seolah terlalu asyik bercinta hingga segala buruk pun dipandang sebelah mata. Haih. Cinta itu bukan sepatutnya mengasyikkan ke? Kalau menyakitkan, untuk apa terus bertahan? When reality hits, kita tengok siapa yang kena~

Tiga.
Semakin pelik bila manusia menggunakan blog untuk menyatakan perasaan bahagia ke langit ke tujuh, atau perasaan sedih hingga ke laut dalam, padahal keadaan sebenar tidaklah sebagus atau seteruk yang dihebahkan. Exaggerate. Itu perkataan sesuai. Perlu ke masalahnya? Menipu dunia yang mengenalinya di alam maya ini, membuatkan si pembaca akan tumpang gembira malah terus ucap tahniah berbakul, atau terlalu mengusik jiwa si pembaca hingga sedekahkan takziah berganda. Lebih hebat kalau pergaduhan antara blogger, orang luar yang tak terlibat sibuk jadi saksi, atau jadi batu api. Kelakar lihat orang berusaha bersungguh pertahankan kebenaran diri masing-masing, menyelar silap pihak lawan, tanpa segan silu bukak segala aib dan pekung di dada. Seronok ke menipu dunia untuk meraih simpati, atau pura-pura tunjuk bahagia? Trying too hard eh, but sorry babe, I'm not buying. When reality hits, kita tengok siapa yang kena~

Empat.
Lebih pelik bila manusia yang hidup sentiasa nak bersaing dengan orang keliling. Not in a good way, of course. Tak boleh tengok orang lain sikit lebih kurang, mesti nak tanding jugak. Apa orang lain ada, apa orang lain beli, dia nak jugak, walaupun dia tak perlukan benda tu pun sebenarnya. Konon tak nak ketinggalan dari segenap sudut la, tapi nampak sangat kelakar sebab benda yang takde kaitan langsung pun dalam hidup dia, tapi sibuk je dia nak jugak terlibat sama. Satu hal la bila dah asyik masyuk membeli, tengok barang tinggi menggunung, dah pening pulak fikir cara nak bawak balik rumah dengan mudah dan selamat. Mula la himpit sana sini mintak bantuan pertolongan kawan-kawan. Tak malu ke hidup asyik menyusahkan orang? Sampai bila orang nak berkorban tenaga menolong percuma begitu saja? Dah la mintak tolong tak kira masa, kata la nak hulur duit ke, nak belanja makan ke, jangan harap la kan? Kedekut duit bukan main lagi. Tu takpe lagi, ni bila tang orang lain nak mintak tolong, bukan main payah lagi. Ada je alasan nak bagi. Dah kedekut duit ringgit, masa dan tenaga sendiri pun payah nak berkongsi. Tengok je la setakat mana kawan-kawan mampu bertahan menghulur tenaga percuma. When reality hits, kita tengok siapa yang kena~

Lima.
Sangat teramat yang terpaling pelik sekali, kenapa ye saya ni masih ada masa fikirkan pasal manusia sekeliling yang sebenarnya takde kepentingan pun dalam hidup saya ni? Malah takde kaitan pun dengan ekonomi Malaysia nak merudum ke, nak berkembang pesat ke (bak kata Nabil Lu Pikirla Sendiri). Patutnya saya ni banyakkan mengaji , ingat Tuhan, doakan orang yang telah lama pergi ke alam sana, mintak dipermudahkan urusan dunia dan akhirat untuk Mak Ayah. Baik saya berhenti kot. Dah, pergi duduk atas sejadah sekarang!

Thursday, May 14, 2009

Babe, tak sedar ke selama ni you tried too hard? Dah pulak tu, orang tak sedar dan tak hargai? Kesiannya you. Lagi kesian sebab you sorang je dok canang merata pasal you yang paling bertuah la, you yang paling dihargai la, sedangkan orang tu tak tahu pun you wujud. Nak sebut nama you pun sampai tergeliat lidah dia.

Haih. Memang sedih sangat, ok? Sudah-sudahlah, pikir sikit la maruah tu. Jangan biar sampai orang pijak dengan kaki berkudis berkurap diorang. Angkat sikit la martabat diri tu, eh? Meh sini sikit, nak peluk, bagi sikit kasih sayang, nak tunjuk ada lagi yang sedar you tu wujud.

Wednesday, May 13, 2009

Tuhan,

Dalam keadaan jauh beribu batu ni, sumpah saya amat risaukan keadaan Ayah nun jauh di tanah air. Mak pun bukan sentiasa sihat, tapi Mak lain, Mak superwoman, she can take the best care of herself without anyone having to worry about her. Ayah could not manage his own self without anyone preparing things for him. Dan itu yang amat merisaukan.

Bangun pagi saya terus teringat Ayah, tadi subuh larat ke Ayah turun sorang-sorang ke surau berjemaah? Walaupun kaki dah mula kebas dan tak rasa apa bila pijak ke lantai, Ayah seret jugak kaki ke surau, nak jugak berjemaah. Ayah memang lebih pentingkan 27 kali ganda ganjaran walaupun badan tak kuat mana. Itu jugak indicator nak tau Ayah masih bertahan ke tak. Pakcik Makcik geng solat dia kat surau tu pun dah sedia maklum, kalau Haji Radhi tak turun ni, maksudnya memang terlantar sakit, nak solat duduk pun tak boleh.

Dan bila dapat sms balasan sebaik sahaja maklumkan pada Ayah selamat jejak kaki di Adelaide, hati rasa tersiat. Selfish amat ke saya ni, ikut je kehendak hati nak balik Adelaide, nak apply PR, nak kerja sini, tapi tak fikir Ayah sendiri? This is what he wrote:

Alhamdulillah.
Kalau Ayah sampai masa, jangan Adik bersedih.
Semuanya ketentuan Allah.
Istiqamah kerjakan solat.
Set alarm sebelum waktu Subuh.
Nasihat Cat tentang solat Subuh berjemaah sebab tak ramai yang melakukannya.


Itu yang tak pernah lekang dari mulut Ayah. Walaupun dah mula lupa banyak benda, bacaan dalam solat pun kadang ada tersilap tersasul, solat jugak yang Ayah titik beratkan pada anak-anak. Bila Ayah bercadang nak jual segala pusaka warisan, nak agihkan segala sisa harta yang berbaki, cepat-cepat Mak ambil tindakan sorok semua buku akaun dan dokumen penting. Sebak sangat rasanya bila Ayah mula menyiapkan diri, menyusun langkah untuk pergi ke alam sana meninggalkan kami semua.

Banyak sangat jasa pengorbanan Ayah yang belum sempat kami balas. Kami belum bersedia untuk meneruskan hidup tanpa seorang manusia dipanggil Ayah. Nama Ayah juga akan saya bawa ke sini sana, takkan pernah bertukar binti saya sampai ke hujung waktu sekalipun.

Tuhan, beri saya sedikit waktu. Saya sanggup lupakan semuanya untuk Ayah. Biarlah selagi masih ada usia, berikan saya dekat dengan Ayah. Bantu saya ye, Tuhan? Tolong bantu saya.

Sunday, May 10, 2009

the energy bar

Selamat Hari Emak, Mak!
Peluk Cium Juta-Juta.

From Your First Daughter; Down Under.


Selamat Hari Emak buat Mak yang di alam sana.
I am gonna love him, as much as you did, when you were still here with us.
Janji.

Saturday, May 09, 2009

So what if everybody knows that you are happily married with adorable wife?
So what if everybody knows that you have 2 wonderful kids?
So what if everybody knows that you have an interesting life?
So what if everybody knows that you are so great in bed?
So what if everybody knows that you had kinky sex every now and then?

Hey, you know what;
I don’t give a damn of you, your wife, your kids, your life, and your sex activities on the bed.

No matter when or where or how, I just don’t bother!

So, stop messing around with me, you make me sick!

(I don't know why do I have to deal with sucha pain in the arse? sigh~)

Friday, May 08, 2009

I wish I have my own money, so I didn't have to ask for yours.

T__T

Tuesday, May 05, 2009

It hurt so much having to wake up next to a stranger in the morning, knowing that your warmth body is not there, your sleepy face looking at me with your lovely smile is no longer exist, and I am all cried out upon realizing that you are thousands miles away from me, and I have to wait for zillion days just to be in your arms again. That’s the reason why I rather slept on the floor, in the comfy sleeping bag, than having to sleep on the bed with someone else, instead of you.

I miss you, sweetheart. I really do.

Monday, May 04, 2009

Payahnya bila terpaksa menadah telinga mendengar kisah manusia yang tak pernah bersyukur atas nikmat kurnia diterima, malah sanggup membelakangkan insan yang bersusah payah mencari sesuap nasi membesarkan dia dari belum bijak mengatur langkah bertatih berjalan, sehingga hidup sempurna ke tahap ini.

Hanya kerana sudah punya sang pecinta yang masih belum tentu sah jadi miliknya, sudah mula melupakan jerih payah si tua menyekolahkan dia. Jasa pun belum tentu terbalas, tapi sudah mula bebas ke sini sana tanpa perlu minta izin, apatah lagi khabarkan ke mana hala tujunya. Jenuh si tua menunggu kepulangan sang pujaan hati yang diasuh dijaga sejak belum kenal dunia, namun hingga ke dinihari, hanya pesanan ringkas nyatakan kepulangannya ditunda.

Kata saja si tua itu kolot, tidak faham jiwa muda mudi sedang asyik masyuk dilanda ombak asmara, penuh cinta bergelora dalam dada. Namun yang tua itulah mengasuh tanpa kenal penat lelah, mahu lihat dia berjaya, mahu dia jadi yang patuh dan mendengar kata.

Ah, manusia memang mudah lupa bila disogok kebahagiaan dunia. Seolah tiada mata memerhati gerak laku, sumbang langkah yang diatur. Jasa si tua belum tentu terbalas sehabis usia, sudah menambah beban fikiran sesak di dada.

Tuhan itu tetap satu, dan keadilan itu pasti ada. Selama mana mahu agungkan bahagia bagaikan di syurga, dunia ini dia yang punya. Biar berpada, tak perlu hidup menongkat langit, kelak tiba masa akan tunduk tersungkur ke bumi jua.

Sabarlah, si tua. Percaya pada Sang Pencipta langit dan bumi, buruk baik balasan pasti terserlah di dunia. Lambat atau cepat, itu semua urusan yang di atas sana. Buang segala sedih, hapuskan semua sisa air mata, ketahuilah, masih ada yang sayang dan peduli dari kejauhan.

Ini jalan hidup yang dia pilih, biarkan dia terus asyik dalam kelalaian menatap keindahan dunia ciptaannya sendiri. Pasti akan tiba saatnya dia meratap hiba terduduk merayu minta diangkat kembali. Percaya pada janji Tuhan, si tua. Percaya.